Пропускане към основното съдържание

Публикации

Смокинов пай

Необходими продукти: за тестото: 200 грама брашно 1 ч.ч. захар 1 ванилия щипка сол 1/2 ч.ч. олио 1 яйце 2 с.л. студена вода за плънката: няколко добре узрели смокини 4 с.л захар 1/2 пакетче чаени бисквити В купа смесваме брашното, захарта и солта и правим кладенче по средата.В кладенчето сипваме олиото и студената вода и смесваме добре, получават се брашнени трохи, добавяме и яйцето и с ръце омесваме тестото, което оставяме за10-15 минути в хладилника. Охладеното тесто разстиламе на дъното на тава застлана с хартия, отгоре се нареждат изчистените и нарязани на шайби смокини, поръсва се със захар и натрошени бисквити.Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 40 минути.

Галет с плодове

  За първи път приготвих Галет с праскови миналата година и от тогава това стана един от любимите летни десерти на децата.Рецептата, която ползвах тогава е тази  Галет с праскови  но с малки изменения в грамажа на продуктите. Пробвала съм със сливи, с ябълки, а днес реших да направя с бели череши, предвид изобилието от такива в овощната ни градина.  Продукти за тестото: 220 грама брашно 125 грама студено масло, нарязано на кубчета 5 с.л. захар 1 яйце За плънката: плодове(круши, ябълки, праскови,сливи или череши)почистени от семките и костилките и нарязани на филийки, черешите и сливите разполовени. 1 с.л. мед разтопен с няколко капки мляко или вода 3-4 с.л. захар за поръсване В купа поставяме брашното и го смесваме добре със захарта добавяме студеното масло нарязано на кубчета и започваме да претриваме между пръстите, докато стане като пясък.След това добавяме яйцето и оформяме тестото на топка.Завиваме то във фолио и оставяме в хладилн...

Кюфтета от тиквички

Необходими продукти: 2 ч.ч настъргана и отцедена от течноста тиквичка 2 яйца 1 ч.ч брашно 1 к.л. сух чесън сол на вкус 1 к.л. суха мая 1/2 връзка копър олио за пържене за млечният сос: 1 стрък пресен чесън 1/2 връзка копър 1 кофичка кисело мляко сол на вкус В купа смесваме отцедените тиквички и яйцата и разбъркваме, добавяме брашното смесено със солта, маята и сухият чесън и разбъркваме добре.Накрая добавяме нарязаният копър.Оставяме сместа да почине 10-15 минути.Трябва да е като гъсто кексово тесто.Загребваме с лъжица, и пържим в добре сгорещеното олио от двете страни.сервира се със млечно-чеснов сос.

Лучник

Лучникът е едно от любимите неща в нашето семейство, но не се подлъгвайте по името, всъщност месото в него е доста повече от лукът, но в нашият край му казват така, а всъщност май по-удачното име е "Месник" .В зависимост от сезона лукът, който ползвам може да е праз,зелен лук или кромид.И с трите вида става страхотно. Необходимите продукти: за тестото: 400 мл. айрян(1:1 кисело мляко и вода) 1 яйце 3 с.л. олио 1 ч.л. захар 1 ч.л. сол 1/2 кубче мая 750 гр. брашно за плънката: 600 гр. свинско месо( може и кайма, но с месо е по-вкусно) лук(2-3 глави кромид, или 2 стръка праз, или връзка пресен) 1 к.л.червен пипер чубрица, сол олио От продуктите за тестото замесваме меко тесто и го оставяме на топло да удвои обема си.  През това време приготвяме плънката, защото трябва да е добре изстинала.В 2-3 с.л.олио задушаваме лукът и месото нарязано на дребни парчета, когато водата се изпари и остане само на мазнина посоляваме, доб...

Торта "Шоколадово изкушение"

Необходими продукти: 1 ч.ч.-240 мл. За блата: 4 яйца на стайна температура 2 ч.ч. захар 1/2 ч.ч. олио 1 1/2 ч.ч. брашно 1/2 ч.ч. какао 250 мл гореща вода 1 бакпулвер 2 ванилии Бял крем: 200 грама крема сирене или маскарпоне 1 ч.ч. пудра захар 200 грама разтопен бял шоколад 150 мл. сладкарска сметана Шоколадов ганаш: 350 мл.сладкарска сметана 200 гр. натурален шоколад За декорация 2 кутии шоколадови пръстчета на Милка 4 яйца и 2 ч.ч захар се разбиват до побеляване, на тънка струйка се добавя ½ ч.ч. олио.Добавят се на три пъти 1 ½ ч.ч. брашно и ½ ч.ч. какао, 1 бакпулвер и 2 ванилии като се бърка със шпатула само в една посока.Накрая на тънка струйка като се разбива с миксера на ниска скорост се добавят 250 мл. гореща вода. Сместа се изсипва в кръгла форма за торта с диаметър 23 см. и се пече около 40-45 минути  в предварително загрята на 200 градуса фурна.След като блата се опече, фурната се изключва, вр...

Хрупкави пилешки филета

Необходими продукти за 4 порции: 800 грама пилешко филе 3 с.л. кисело мляко 1 с.л. соев сос 2 с.л. зехтин 1 к.л. чесън на прах сол на вкус клонка пресен розмарин 6 с.л. корнфлейкс 3 с.л. галета 2 с.л. сусам Нарязваме филето на ленти с дебелина 2-3 см. и го мариноваме за 2-3 часа в млякото, зехтина, соевият сос, нарязаният розмарин, солта и чесъна. В купа смесваме натрошеният корнфлейкс, галетата и сусама, овалваме всяко филенце от всички страни и ги подреждаме в тава застлана с хартия за печене и намазана с олио.Поливаме със струйка олио и отгоре и печем в предварително загрята на 160 градуса фурна на вентилатор за около 30 минути.

Коприва с яйца и сирене

  Пролетта дойде с пълна сила и е време да се хванем за зелено.Покрай оградата ми е пораснала страхотна млада коприва и днес менюто ще е копривено.Любимата ми рецепта я знам от мама и това е единственият начин по който я приготвям. Необходими продукти: 3 двойни шепи връхчета от коприва 4 с.л. брашно 4 яйца 200 грама сирене сол, чесън на прах олио Добре измитата коприва слагаме да се свари за 25-30 минути.След което я отцеждаме, като заделяме 600 мл. от водата в която е вряла.Пасираме копривата и я смесваме с водата.  В дълбок тиган или тенджера загряваме 4-5 с.л олио и запържваме брашното докато добие златист цвят, след което при непрекъснато бъркане добавяме пасираната коприва.след като клокне за 2-3 минути, чукваме яйцата и готвим още 5-6 минутки, като непрекъснато разбъркваме.Подправяме със сол и чесън на прах.След като оттеглим от огъня, добавяме натрошеното сирене.По-желание гарнираме с лют червен пипер.

Мъфини със сладко от смокини

Поредната успешна импровизация с аромат на ром и вкус на смокини, която се оказа много вкусна и събра овациите на дегустаторите у дома. необходими продукти за 20 броя: 1 ч.ч. =240 мл. 2 яйца 1ч.ч. захар 1ч.ч. прясно мляко 1/2 ч.ч. олио 1 капсула есенция ром 1 бакпулвер 2 1/2 ч.ч. брашно 1/2 бурканче сладко от смокини В купа смесваме яйцата, захарта, млякото, олиото и есенцията и разбиваме с телена бъркалка. Изсипваме наведнъж брашното смесено с бакпулвера и разбъркваме, но не прекалено, само колкото да се усвои брашното.Не се притеснявайте, ако има бучки.Накрая добавяме сладкото и разбъркваме добре. Гнездата на формата се покриват с хартиени капсули и се пълнят на 2/3.Пекът се в предварително загрята на 180  градуса фурна около 25 минути.

Бърза бисквитена торта

Това е една бърза и много вкусна бисквитена торта, готова е точно за 10 минути, единственият недостатък е, че и трябват поне 3 часа да отлежи в хладилника :) Необходими продукти: 2 опаковки крем тирамису на Др.Йоткер 1 пакет бисквити за торта "Роден край" 500 мл.прясно мляко 1 банан 50 грама шоколад Приготвяме крема според описанието на опаковката, и сглобяваме тортата, като редуваме крем, бисквити и банани.Завършва се с крем и се декорира с настърган шоколад.Оставя се да стегне в хладилника поне 3 часа.

Питка възелчета

   Необходими продукти: 1 кг. брашно 600 мл. гъст айрян( кисело мляко и вода 1:1) 5 с.л. олио 1 с.л. захар 1/2 с.л. сол 3 яйца(единият жълтък се оставя за намазване)! 14 гр. суха мая   Брашното се смесва със сухата мая, прави се кладенче в което се слагат яйцата, олиото, захарта и солта.Сипва се айряна и се замесва меко тесто.Оставяме го на топло до втаса докато удвои обема си.Втасалото тесто се измесва и се разделя на 16 топки, всяко топче се прави на фитил и се връзва на възелче.Подреждат се в тава и се оставя да втаса във фурната на 50 градуса, намазва се със жълтък и се поръсва със сусам.Фурната се увеличава на 220 градуса и се пече около час, ако почне да се зачервява много отгоре може да се завие с фолио.

Шоколадова бисквитена торта

  Всъщност това си е съвсем обикновена бисквитена торта, само дето обичайният крем с нишесте е заменен от шоколадов пудинг и натурален шоколад, в резултат на което се получи една прекрасна, лека торта с много шоколадов вкус. Необходими продукти: 2 пакета бисквити Закуска 2 пакета шоколадов пудинг на др.Йоткер 1 л. прясно мляко 2 банана 8 с.л. захар 200 гр. натурален шоколад В тенджера слагаме да заври млякото и начупеният шоколад, като непрекъснато бъркаме.След като млякото заври, на тънка струйка и при непрекъснато бъркане сипваме предварително разтворените в 100 мл.вода пудинги и захар.Варим 1-2 минути докато се сгъсти.  В правоъгална тортена форма или тава нареждаме един ред бисквити, намазваме обилно с крем и отгоре нареждаме банани на колелца.По този начин редуваме пластовете, като накрая завършваме с крем, декорираме с шоколадови пръчици.Тортата трябва да престои в хладилника минимум 6 часа, за да омекнат добре бисквитите.

Трифонова питка( питка за Трифон Зарезан)

   Това са просто моите идеи за декорация на питка за Трифон Зарезан, рецепта за тестото няма да давам, може да ползвате всяка от вашите любими рецепти.