Пропускане към основното съдържание

Публикации

Гевречетата на баба

Кръстих тази рецепта така, защото я знам от бабата на мъжа ми, която цял живот е била готвачка, през по-голяма част от времето в детска млечна кухня. Въпреки, че се пържат тези гевречета не са мазни, като казанлъшките понички, а са меки и пръхкави, а поръсени с пудра захар се топят в устата и са идеални за сутрешна или следобедна закуска на малки и големи. Необходими продукти: -200 мл.кисело мляко -3 яйца -50 гр.масло или хубава свинска мас -2 с.л. с връх захар -1/2 ч.л. сода за хляб -1 ванилия -около 500-550 грама брашно -олио за пържене -пудра захар за поръсване В купа разбиваме маслото, захарта, яйцата и ванилията, добавяме млякото с угасената в него сода.След това постепенно добавяме брашното, и замесваме меко, нелепнещо тесто. Оставяме го да почине 20-30 минути и после го разточване върху набрашнен плот на кора с дебелина 0.5 см. изрязваме кръгчета, правим отвор по средата и пържим от двете страни в добре сгорещено олио до порозовяване. Готовите...

маслен пай с конфитюр

 Вчера щерката ми отправи въпроса: -Мамо ти можеш ли да правиш пай ? И ето днес ви представям резултата от положителният ми отговор.Получи се страхотен маслен сладкиш, който не блести с външност, но пък за сметка на това е много вкусен.В нашият случай конфитюрът е от боровинки, но мисля другият път да пробвам със сливов. Необходими продукти: 500 гр. брашно 1 ч.ч. захар 125 гр.масло 2 яйца 6 с.л. студена вода 1 ванилия 1 бакпулвер щипка сол 1 бурканче конфитюр по избор 1 с.л мед разтопен с 1с.л. прясно мляко за глазиране.  В купа смесвам брашното, захарта, бакпулвера и ванилията.Добавям нарязаното на бучки студено масло и претривам с пръсти докато сместа стане като пясък и маслото се раздроби добре.Прибавям яйцата и водата и омесвам на топка, ако се рони прекалено много и не може да го съберете на топка добавете няколко капки вода.Прибирам тестото увито в плик в хладилника за 30 минути.   2/3 от тестото се разстилам на дъ...

Маслени бисквитки

Какво по-хубаво от мрачен следобед в почивен ден, чаша кафе в компанията на топящи се в устата маслени бисквитки и хубава книга.Приготвянето на тези бисквитки е лесно като детска игра. Необходими продукти: 2 яйца 1 ч.ч. захар 125 грама меко масло 3 ч.ч. брашно 1 бакпулвер 1 ванилия 1 капсула бадемова есенция Разбиваме с телена бъркалка яйцата, захарта, ванилията, бадемовата есенция и маслото до хомогенна смес, добавяме брашното и бакпулвера и замесваме меко тесто.Оставяме тестото да почине в хладилника за 20-30 минути.Разточваме върху набрашнена повърхност, изрязваме в желаната форма, подреждаме в тава застлана с хартия за печене и печем за 10 минути в загрята на 180 градуса фурна.Внимавайте да не ги препечете, в момента в, който порозовеят по ръбовете ги извадете.Тези бисквитки са идеални и за декориране със захарно тесто.

Вафлена торта

  Ровейки се из нета съм срещала доста рецепти за торта с вафлени кори, но в наше "село" досега не бях намирала такива в магазините.Вчера обаче пазарувайки в кварталният магазин погледа ми се спря на тях, явно имат обновяване на асортимента и веднага реших да си купя един пакет.По спомени се сетих, че в повечето кремове за такива торти присъстваше и халва и масло, та си набавих и тези продукти.Прибрах се доволна и твърдо решена да пристъпя към правенето на торта, но след бърза справка с Гугъл се оказа, че в повечето рецепти за крем за вафлена торта присъства солидно количество шоколад, който в моят случай липсваше.За това пристъпих към любимата ми импровизация и ето какво се получи в крайна сметка :) Необходими продукти: 1 пакет вафлени кори-8 броя 800 мл. прясно мляко 250 гр. халва  5 с.л. захар 1 с.л. какао 1 нишесте ванилия 70 гр. краве масло Слагаме 700 мл. мляко на котлона, прибавяме захарта, какаото и натрошената халва и бъркаме непрекъснато ...

питка с айрян за св.Варвара

Още от вчера си бях направила план какво ще приготвя за вечеря след работа, но както знаем живота е това, което ни се случва докато си правим планове :) .Така ме завъртяха задачите, че в един момент всички планове отидоха по дяволите, но въпреки всичко твърдо бях убедена, че поне заплануваната питка ще бъде направена.Днес е св.Варвара, ш ироко разпространено е поверието, че св. Варвара е покровителка на детските болести и особено шарката, която в миналото е била тежка и дори смъртоносна болест. Представата за нея е като грозна, куца и разчорлена стара баба, която се подпира на патерица. С нея тя удря децата и те се разболяват. За здраве и за омилостивяване на болестите, да бъде отнесена надалеч Баба Шарка, жените месят пресни погачи. Необходими продукти: 350 мл. айрян 1 яйце + 1 жълтък за намазване 3 с.л. олио 2 ч.л. кафява захар щипка сол 20 гр. прясна мая около 650-700 грама брашно Както и друг път съм казвала за месенето ползвам хлебопекарната, просто ми спестяв...

Брамборак

Това е моята интерпретация на рецептата за прословутите Чешки картофени палачинки наречени със звучното име Брамборак, или както си ги кръсти щерката-Бръмбари :) Необходими продукти: 1 кг. сурови картофи 300 г. телешки салам 3 с.л. кисело мляко 4 с.л. брашно 3 яйца 1/2 ч.л. сол 1/2 ч.л. индийско орехче 1/2 ч.л. куркума щипка сода за хляб Настъргваме половината картофи на едро ренде, а другата половина на най-дребното, настъргваме салама и заедно с другите съставки  разбъркваме до хомогенна смес.В добре нагрят тиган сипваме 2 с.л. олио и след като се загрее сипваме част от сместа.Разпределяме и заглаждаме с лъжица на тънък пласт, и пържим от двете страни по 5-6 минути.

Меденки (сладки Нина)

 Това са най-любимите ми меденки, колкото по-дълго стоят, толкова по-вкусни стават.Могат да се слепят със сладко, да се декорират със захарно тесто или белтъчна глазура, което ги прави идеални за Коледа и Великден.Рецептата за тях е от тефтера на мама, където са записани под името "сладки Нина". Необходими продукти: 1 ч.ч.=240 мл. 2 яйца 1 ч.ч. захар 3/4 ч.ч. олио 3 пълни с.л. мед 1 с.л. канела(може да се добавят и готови смеси от подправки за меденки) 1 к.л. сода около 3 ч.ч. брашно В купа смесваме всички продукти без брашното и ги разбъркваме до еднородна смес.Оставяме сместа да почине за 15-20 минути и добавяме постепенно брашното.Замесваме меко тесто, завиваме го във свежо фолио и оставяме за около час в хладилника.  Разточваме тестото и изрязваме в желаната форма.Пекът се в загрята на 180 градуса фурна до порозовяване на крайчетата, внимавайте да не ги препечете, че ще са твърди и ще им трябва доста време да омекнат.Декорират се по-желание.Моят "...

Патица с кисело зеле

  Тази година с половинката освен с отглеждане на зеленчуци за лична употреба, решихме пробно да отгледаме и няколко патици.Много хора може да си мислят, че съм луда, но нищо не може да се сравни с домашните плодове, зеленчуци и месо.Насочихме се точно към патици, защото са непретенциозни и лесни за отглеждане, трябват им вода, смески и много зелено и след два месеца за готови за тавата :). Единственият проблем беше, че трябваше да отлежат известно време във фризера, докато стане готово киселото зеле, защото какво е патица без кисело зеле? Днес дойде ред на първата от тях да бъде сготвена и изядена. Необходими продукти: 1 патица заедно с дреболиите 2 глави стар лук 2 стръка пресен лук 1 к.ч. ориз 3-4 к.ч.вода 1 кисела зелка олио сол червен пипер чубрица  Първо приготвяме плънката.Задушаваме в малко олио нарязаният лук, прибавяме нарязаните дреболийки и запържваме.Слагаме ориза и го запържваме докато стане прозрачен.Добавяме солта, пипера и чубрицата и при...

Масленица със сирене и кашкавал

Необходими продукти: За тестото: 300 мл.топло мляко 2 яйца 40 грама краве масло 20 грама жива мая 750-800 грама брашно 1 с.л. захар 1.ч.л. сол За плънката: 200 грама натрошено сирене 100 грама настърган кашкавал 80 грама масло за намазване От продуктите замесваме меко тесто, аз ползвам хлебопекарната на програма месене.Оставям тестото да почине 15-20 минути. С намаслени ръце разделяме тестото на три топки. Всяка топка разтягаме на тънка кора, като ползваме само ръцете, който намасляваме периодично в разтопеното масло. Върху първата кора поръсваме сиренето е поставяме втората.Върху нея разпределяме настърганият кашкавал, слагаме третата кора и разпределяме останалото сирене. Навиваме на руло и нарязваме на пънчета по диагонал. Подреждаме ги в тава застлана с хартия и намазваме с останалото масло.Слагаме да втасва във фурната включена на 50 градуса за около 30 минути, след което увеличаваме на 200 и печем около 40 минути.

Солени кифлички

Това са най-бързите и лесни соленки, рецептата е от тефтера на мама и вкусът им всеки път ме връща в детството. Необходими продукти: 1 ч.ч. кисело мляко 1 ч.ч. натрошено сирене 1 ч.ч. мас или меко масло 3 1/2 ч.ч. брашно 1 ч.л. сол 1 ч.л. сода за хляб 1 жълтък за намазване ким, сусам, черен кимион или шарена сол за поръсване. В купа се слагат брашното, сиренето, солта и маста, добавя се киселото мляко в което сме угасили содата.Замесва се тесто, което разделяме на 4 топки и оставяме за около 30 минути на студено в хладилника. Върху добре набрашнена повърхност разточваме тестото на кръг, разрязваме го на 16 триъгълника и завиваме на кифлички. Намазваме с разбитият с малко олио жълтък и поръсваме със сусам или с каквото друго харесваме. Печем в загрята на 200 градуса фурна 17-20 минути.