Пропускане към основното съдържание

Публикации

Питка възелчета

   Необходими продукти: 1 кг. брашно 600 мл. гъст айрян( кисело мляко и вода 1:1) 5 с.л. олио 1 с.л. захар 1/2 с.л. сол 3 яйца(единият жълтък се оставя за намазване)! 14 гр. суха мая   Брашното се смесва със сухата мая, прави се кладенче в което се слагат яйцата, олиото, захарта и солта.Сипва се айряна и се замесва меко тесто.Оставяме го на топло до втаса докато удвои обема си.Втасалото тесто се измесва и се разделя на 16 топки, всяко топче се прави на фитил и се връзва на възелче.Подреждат се в тава и се оставя да втаса във фурната на 50 градуса, намазва се със жълтък и се поръсва със сусам.Фурната се увеличава на 220 градуса и се пече около час, ако почне да се зачервява много отгоре може да се завие с фолио.

Шоколадова бисквитена торта

  Всъщност това си е съвсем обикновена бисквитена торта, само дето обичайният крем с нишесте е заменен от шоколадов пудинг и натурален шоколад, в резултат на което се получи една прекрасна, лека торта с много шоколадов вкус. Необходими продукти: 2 пакета бисквити Закуска 2 пакета шоколадов пудинг на др.Йоткер 1 л. прясно мляко 2 банана 8 с.л. захар 200 гр. натурален шоколад В тенджера слагаме да заври млякото и начупеният шоколад, като непрекъснато бъркаме.След като млякото заври, на тънка струйка и при непрекъснато бъркане сипваме предварително разтворените в 100 мл.вода пудинги и захар.Варим 1-2 минути докато се сгъсти.  В правоъгална тортена форма или тава нареждаме един ред бисквити, намазваме обилно с крем и отгоре нареждаме банани на колелца.По този начин редуваме пластовете, като накрая завършваме с крем, декорираме с шоколадови пръчици.Тортата трябва да престои в хладилника минимум 6 часа, за да омекнат добре бисквитите.

Трифонова питка( питка за Трифон Зарезан)

   Това са просто моите идеи за декорация на питка за Трифон Зарезан, рецепта за тестото няма да давам, може да ползвате всяка от вашите любими рецепти.

Броколи със синьо сирене

Това лесно и бързо ястие е един от начините да накарам децата да хапват броколи. Идеално е както самостоятелно така и като гарнитура.Аз лично го предпочитам студено. Необходими продукти: -500 грама замразени броколи или сварени на пара пресни. -100 грама синьо сирене -500 мл. готварска сметана -1 ч.л. сол -1 ч.л. чесън на прах -2-3 с.л. олио  В тавичка изсипваме броколите, отгоре нареждаме нарязаното на кубчета сирене и поливаме с олиото. Заливаме със сметаната овкусена със солта и чесъна и запичаме за 30 минути, като по средата на печенето внимателно разбъркваме.

Спанак с ориз

Това е едно от най-лесните и бързи за приготвяне ястия, което е супер любимо на децата ми.Те са си го кръстили "зелен ориз". Освен всичко друго е леко и здравословно и единствено под тази форма консумират спанак. Необходими продукти: - 1 глава лук - 2 ч.ч. ориз -200 гр. замразен спанак или 500 гр. бланширан и накълцан на дребно пресен. - 1 с.л. Вегета - 6-7 ч.ч. вода - 2-3 с.л. олио В олиото задушаваме последователно нарязаният на дребно лук и спанак.Прибавяме измитият ориз и запържваме докато стане прозрачен, добавяме половината вода и Вегетата и варим на слаб огън, като изври водата постепенно добавяме останалата, като непрекъснато разбъркваме.Готвим до готовност но ориза.Сервира се със кисело мляко. За деня за варива на 90 дневната диета  пропуснете киселото мляко.

Ориз със зеленчуци

Това е едно бързо и лесно ястие подходящо за  деня за варива на 90 дневната диета    Приготвя се бързо и лесно и е абсолютно режимно.Идеално е и за гарнитура към месо, но само извън режима :). Необходими продукти: - 1 пакет замразени зеленчуци китайски микс - 2-3 пресни печурки -125 грама ориз(аз ползвам ориз за гарнитура, който се вари в пликчето) - шепа замразен грах - 2-3 с.л. олио -1 зеленчуков бульон Задушаваме зеленчуците в малко олио, добавяме натрошеният бульон и предварително свареният и отцеден ориз и пържим още 1-2 минути при непрекъснато бъркане.

Баница с газирана вода

От както научих тази рецепта от мама, само така правя баницата.Става лека, пухкава и много вкусна. Необходими продукти: 1 пакет финни кори за баница 300-400 грама сирене 6 яйца 4 с.л. олио 1 ч.ч. газирана вода Намазвам тавата с малко олио и слагам една кора, после още една и наръсвам със сирене.Така редувам корите и сиренето, като накрая завършвам с кора. С остър нож, внимателно, като гледам да не я смачкам, нарязвам на триъгълници Разбивам яйцата, олиото и газираната вода и започвам да сипвам с лъжица по протежение на разрезите, като изчаквам да попие преди да сипя пак.С последните 3-4 лъжици от сместа заливам и отгоре.Пече се в загрята на 200 градуса фурна до готовност.За да не спадне баницата след изваждане, я обръщам с тавата върху две панички и я оставям да изстине така.

Козуначени кифли

Необходими продукти: 350 мл. прясно мляко 100 гр. захар и още за поръсване 2 яйца( единият жълтък остава за намазване) 60 гр. меко краве масло щипка сол ванилия кората на един лимон есенция коняк или ром(по желание) 1 пакетче суха мая ( 7гр. ) около 800-900 грама брашно за плънката: течен шоколад, локум или сладко по желание Аз меся тестото в хлебопекарната, но може и на ръка.Първо разбивам затопленото мляко със захарта и цялото яйце плюс белтъка на другото, добавям есенциите, щипка сол и кората на лимона и изсипвам сместа в контейнера на хлебопекарната. Добавям около 800 грама брашно, нарязаното на парченца масло и маята  Пускам на програма месене, която при мен е 30 минути.Докато се меси, наблюдавам тестото и ако е прекалено меко и лепне под бъркалките добавям по малко брашно докато се оформи хубава топка. Измесеното тесто изваждам и слагам в голяма намаслена купа и оставям на топло да втаса, докато удвои обема си. ...

Гевречетата на баба

Кръстих тази рецепта така, защото я знам от бабата на мъжа ми, която цял живот е била готвачка, през по-голяма част от времето в детска млечна кухня. Въпреки, че се пържат тези гевречета не са мазни, като казанлъшките понички, а са меки и пръхкави, а поръсени с пудра захар се топят в устата и са идеални за сутрешна или следобедна закуска на малки и големи. Необходими продукти: -200 мл.кисело мляко -3 яйца -50 гр.масло или хубава свинска мас -2 с.л. с връх захар -1/2 ч.л. сода за хляб -1 ванилия -около 500-550 грама брашно -олио за пържене -пудра захар за поръсване В купа разбиваме маслото, захарта, яйцата и ванилията, добавяме млякото с угасената в него сода.След това постепенно добавяме брашното, и замесваме меко, нелепнещо тесто. Оставяме го да почине 20-30 минути и после го разточване върху набрашнен плот на кора с дебелина 0.5 см. изрязваме кръгчета, правим отвор по средата и пържим от двете страни в добре сгорещено олио до порозовяване. Готовите...

маслен пай с конфитюр

 Вчера щерката ми отправи въпроса: -Мамо ти можеш ли да правиш пай ? И ето днес ви представям резултата от положителният ми отговор.Получи се страхотен маслен сладкиш, който не блести с външност, но пък за сметка на това е много вкусен.В нашият случай конфитюрът е от боровинки, но мисля другият път да пробвам със сливов. Необходими продукти: 500 гр. брашно 1 ч.ч. захар 125 гр.масло 2 яйца 6 с.л. студена вода 1 ванилия 1 бакпулвер щипка сол 1 бурканче конфитюр по избор 1 с.л мед разтопен с 1с.л. прясно мляко за глазиране.  В купа смесвам брашното, захарта, бакпулвера и ванилията.Добавям нарязаното на бучки студено масло и претривам с пръсти докато сместа стане като пясък и маслото се раздроби добре.Прибавям яйцата и водата и омесвам на топка, ако се рони прекалено много и не може да го съберете на топка добавете няколко капки вода.Прибирам тестото увито в плик в хладилника за 30 минути.   2/3 от тестото се разстилам на дъ...

Маслени бисквитки

Какво по-хубаво от мрачен следобед в почивен ден, чаша кафе в компанията на топящи се в устата маслени бисквитки и хубава книга.Приготвянето на тези бисквитки е лесно като детска игра. Необходими продукти: 2 яйца 1 ч.ч. захар 125 грама меко масло 3 ч.ч. брашно 1 бакпулвер 1 ванилия 1 капсула бадемова есенция Разбиваме с телена бъркалка яйцата, захарта, ванилията, бадемовата есенция и маслото до хомогенна смес, добавяме брашното и бакпулвера и замесваме меко тесто.Оставяме тестото да почине в хладилника за 20-30 минути.Разточваме върху набрашнена повърхност, изрязваме в желаната форма, подреждаме в тава застлана с хартия за печене и печем за 10 минути в загрята на 180 градуса фурна.Внимавайте да не ги препечете, в момента в, който порозовеят по ръбовете ги извадете.Тези бисквитки са идеални и за декориране със захарно тесто.

Вафлена торта

  Ровейки се из нета съм срещала доста рецепти за торта с вафлени кори, но в наше "село" досега не бях намирала такива в магазините.Вчера обаче пазарувайки в кварталният магазин погледа ми се спря на тях, явно имат обновяване на асортимента и веднага реших да си купя един пакет.По спомени се сетих, че в повечето кремове за такива торти присъстваше и халва и масло, та си набавих и тези продукти.Прибрах се доволна и твърдо решена да пристъпя към правенето на торта, но след бърза справка с Гугъл се оказа, че в повечето рецепти за крем за вафлена торта присъства солидно количество шоколад, който в моят случай липсваше.За това пристъпих към любимата ми импровизация и ето какво се получи в крайна сметка :) Необходими продукти: 1 пакет вафлени кори-8 броя 800 мл. прясно мляко 250 гр. халва  5 с.л. захар 1 с.л. какао 1 нишесте ванилия 70 гр. краве масло Слагаме 700 мл. мляко на котлона, прибавяме захарта, какаото и натрошената халва и бъркаме непрекъснато ...