Козуначени кифли
Необходими продукти:
- 350 мл. прясно мляко
- 100 гр. захар и още за поръсване
- 2 яйца( единият жълтък остава за намазване)
- 60 гр. меко краве масло
- щипка сол
- ванилия
- кората на един лимон
- есенция коняк или ром(по желание)
- 1 пакетче суха мая ( 7гр. )
- около 800-900 грама брашно
за плънката:
течен шоколад, локум или сладко по желание
Аз меся тестото в хлебопекарната, но може и на ръка.Първо разбивам затопленото мляко със захарта и цялото яйце плюс белтъка на другото, добавям есенциите, щипка сол и кората на лимона и изсипвам сместа в контейнера на хлебопекарната.
Добавям около 800 грама брашно, нарязаното на парченца масло и маята
Пускам на програма месене, която при мен е 30 минути.Докато се меси, наблюдавам тестото и ако е прекалено меко и лепне под бъркалките добавям по малко брашно докато се оформи хубава топка.
Измесеното тесто изваждам и слагам в голяма намаслена купа и оставям на топло да втаса, докато удвои обема си.
Разделям тестото на две, всяка част разточвам на кръг и нарязвам на 8 триъгълника
В основата на всеки слагам плънка и завивам.
Навитите кифлички се нареждат в застлана с хартия тава и се намазват с разбитият с 1 с.л. мляко жълтък.Поръсват се обилно със захар.
Слагам тавата във загрята на 50 градуса фурна за 15-20 минути и после увеличавам на 220 градуса.пекът се 35-40 минути, ако започнат да се препичат отгоре може да ги завиете с фолио.
Коментари
Публикуване на коментар