Гъбена супа със сметана


Има ли нещо по-хубаво от ароматна, топла и вкусна супа, която да те стопли отвътре в студените зимни дни. Днешното ми предложение е за една бърза и бюджетна гъбена супа.




Необходими продукти :

  • 2 глави лук
  • 5-6 пресни печурки
  • 2 картофа
  • 200 мл. готварска сметана
  • 2 гъбени бульона(по желание) 
  • 50 грама краве масло
  • 4-5 с. л. олио
  • 2 с.л. брашно
  • черен пипер
  • гранулиран чесън
  • сол
  • прясна или сушена мащерка
  • крутони 


Лукът се нарязва на дребно,


дъска с нарязян лук



гъбите на филийки, 

нарязани гъби върху дъска


а картофите на кубчета. 

картофи на кубчета върху дъска

В тенджера слагаме да се загрее олиото и маслото и задушаваме лукът и гъбите, след като омекнат добавяме и картофите, подправяме с мащерка, чесън и черен пипер и наливаме два литра гореща вода. Ако няма да ползваме готов гъбен бульон от кубче подправяме и със сол на вкус. Оставяме да ври, докато омекнат картофите.През това време разбиваме с телената бъркалка сметаната и брашното на каша, ако е прекалено гъсто добавяме и малко вода. След като картофите са омекнали на тънка струйка и при непрекъснато бъркане добавяме сметаната с брашното и оставяме да поври на тих огън за няколко минути. Готовата супа сервираме гарнирана с домашни крутони. 
Аз винаги имам готови, защото по този начин оползотворявам старият хляб. Приготвям ги като нарязвам хляба на кубчета, поръсвам със сол и чесън на прах, поливам с малко олио и разбърквам добре. 
Разстилам ги в тавата на фурната застлана с хартия за печене и пека на 160 градуса с вентилатор за 15-20 минути. Съхранявам в добре затворена кутия или плик с цип. 



тенжера и купичка с гъбена супа със сметана и крутони

ДА ВИ Е СЛАДКО!!! 

Коментари

Популярни публикации