Гъбена супа със сметана
Има ли нещо по-хубаво от ароматна, топла и вкусна супа, която да те стопли отвътре в студените зимни дни. Днешното ми предложение е за една бърза и бюджетна гъбена супа.
Необходими продукти :
- 2 глави лук
- 5-6 пресни печурки
- 2 картофа
- 200 мл. готварска сметана
- 2 гъбени бульона(по желание)
- 50 грама краве масло
- 4-5 с. л. олио
- 2 с.л. брашно
- черен пипер
- гранулиран чесън
- сол
- прясна или сушена мащерка
- крутони
Лукът се нарязва на дребно,
В тенджера слагаме да се загрее олиото и маслото и задушаваме лукът и гъбите, след като омекнат добавяме и картофите, подправяме с мащерка, чесън и черен пипер и наливаме два литра гореща вода. Ако няма да ползваме готов гъбен бульон от кубче подправяме и със сол на вкус. Оставяме да ври, докато омекнат картофите.През това време разбиваме с телената бъркалка сметаната и брашното на каша, ако е прекалено гъсто добавяме и малко вода. След като картофите са омекнали на тънка струйка и при непрекъснато бъркане добавяме сметаната с брашното и оставяме да поври на тих огън за няколко минути. Готовата супа сервираме гарнирана с домашни крутони.
Аз винаги имам готови, защото по този начин оползотворявам старият хляб. Приготвям ги като нарязвам хляба на кубчета, поръсвам със сол и чесън на прах, поливам с малко олио и разбърквам добре.
Разстилам ги в тавата на фурната застлана с хартия за печене и пека на 160 градуса с вентилатор за 15-20 минути. Съхранявам в добре затворена кутия или плик с цип.
Коментари
Публикуване на коментар