Пропускане към основното съдържание

Гъбена супа със сметана


Има ли нещо по-хубаво от ароматна, топла и вкусна супа, която да те стопли отвътре в студените зимни дни. Днешното ми предложение е за една бърза и бюджетна гъбена супа.




Необходими продукти :

  • 2 глави лук
  • 5-6 пресни печурки
  • 2 картофа
  • 200 мл. готварска сметана
  • 2 гъбени бульона(по желание) 
  • 50 грама краве масло
  • 4-5 с. л. олио
  • 2 с.л. брашно
  • черен пипер
  • гранулиран чесън
  • сол
  • прясна или сушена мащерка
  • крутони 


Лукът се нарязва на дребно,


дъска с нарязян лук



гъбите на филийки, 

нарязани гъби върху дъска


а картофите на кубчета. 

картофи на кубчета върху дъска

В тенджера слагаме да се загрее олиото и маслото и задушаваме лукът и гъбите, след като омекнат добавяме и картофите, подправяме с мащерка, чесън и черен пипер и наливаме два литра гореща вода. Ако няма да ползваме готов гъбен бульон от кубче подправяме и със сол на вкус. Оставяме да ври, докато омекнат картофите.През това време разбиваме с телената бъркалка сметаната и брашното на каша, ако е прекалено гъсто добавяме и малко вода. След като картофите са омекнали на тънка струйка и при непрекъснато бъркане добавяме сметаната с брашното и оставяме да поври на тих огън за няколко минути. Готовата супа сервираме гарнирана с домашни крутони. 
Аз винаги имам готови, защото по този начин оползотворявам старият хляб. Приготвям ги като нарязвам хляба на кубчета, поръсвам със сол и чесън на прах, поливам с малко олио и разбърквам добре. 
Разстилам ги в тавата на фурната застлана с хартия за печене и пека на 160 градуса с вентилатор за 15-20 минути. Съхранявам в добре затворена кутия или плик с цип. 



тенжера и купичка с гъбена супа със сметана и крутони

ДА ВИ Е СЛАДКО!!! 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Пресечено(домати с аспирин)

Това е рецепта от моето детство, типична за Врачанско и околностите.В нея няма нищо сложно, единствените точни пропорции са броят на аспирините, но има няколко тънкости при приготвянето. важно условие е доматите да са добре узрели, но не меки. приготвя се към края на лятото, след като преминат големите жеги. доматите трябва да са студени, ето защо аз ги бера от вечерта и през нощта ги оставям на студено. приготвя се рано сутринта преди да е станало горещо и веднага се прибира в мазето. Необходими продукти: добре узрели домати чушки(най-добре бяла капия) сол магданоз аспирин олио за запечатване на бутилките В моят случай доматите са една кофа, чушките около килограм почистени и една голяма връзка магданоз.Доматите се обелват и се нарязват на дребни кубчета, чушките също се режат на кубчета.Магданозът се наситнява.Всичко се смесва добре и се овкусява със сол.Готовата смес се измерва точно и на всеки литър се слагат три аспирина.Аз отделям малко от течността и...

Просеник със сирене

 Просеникът е още едно от нещата, които ми навяват спомени за детството, кухнята на баба и безгрижният живот. Така и не записах нейната рецепта, но след години свекърва ми сподели с мен своята рецепта за просеник със сирене, който на вкус и вид е същият като бабиният. Необходими продукти: 1ч.ч. =240 мл. 1 кофичка кисело мляко (400 мл.) 2 яйца 4 с.л. олио 1 ч.л. сода 2 ч.л. сол 1 ч.ч. натрошено сирене 1 ч.ч. бяло брашно 1 1/2 ч.ч. царевичен грис за качамак(или царевично брашно) 3 с.л. олио за намазване на тавата Включваме фурната да се загрява на 220 градуса. В купа разбиваме с вилица яйцата, млякото с угасената в него сода, олиото и солта.Добавяме сиренето и брашното и разбъркваме добре.Сипваме в тавата 3 с.л. олио, намасляваме добре и слагаме тавата в горещата фурна за 3-4 минути да се напече добре.Изваждаме и изсипваме сместа, печем 20-25 минути, докато се зачерви добре.

Роле от свинска кожа и контрафиле

  Следващата рецепта не се препоръчва за вегетарианци, вегани, защитници на животни и хора със слаби сърца.Прасенцето чиято кожа е използвана в рецептата загуби живота си по хуманен начин, а ние ще отдадем дължимото му, като го изядем с удоволствие.   Първото и най-важно условие, за да ви се получи ролето е качеството на свинската кожа.Тя трябва да е тънка(другата става само за цървули) и добре почистена(епилирана) НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ свинска кожа свинско контрафиле 1 стрък праз зелев сок сол пушен червен пипер черен пипер, млян и на зърна чесън на прах бахар на зърна сол   Кожата се нарязва на правоъгълници, а контрафилето на много тънки резени.Бялата част на праза се нарязва на дребно.   Върху всяко парче кожа се слага от контрафилето натрито със сол, черен пипер, чесън на прах и пушен червен пипер. Отгоре се слага малко праз. Завива се на стегнато руло и се завързва здраво с конец.   Така оформените р...