Капоната
Капонатата е традиционно Сицилиянско ястие, което в последните години е любимо у дома, но оказва се така и не съм намерила време да запиша рецептата в блога. В градината вече има изобилие от пресни продукти и затова днес ще поправя този пропуск, като приготвя това вкусно зеленчуково ястие и споделя с вас моят начин на приготвяне.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 2 големи патладжан(около 500гр)
- 1 глава лук
- 3 скилидки чесън
- 2 големи зелени чушки
- 600 гр. пресни домати
- 150 гр.маслини
- 80 мл.зехтин
- 2 с.л.оцет
- сол
- пресен босилек и магданоз
Предварително обелваме патладжаните и ги нарязваме на кубчета, посоляваме и оставяме в гевгир за 30-40 минути да се отцеди горчилката, след това ги изплакваме с вода и отцеждаме отново добре.В дълбок тиган с незалепващо дъно сипваме половината зехтин и запържваме патладжана до златисто, като го бъркаме да не загори.След като стане готов го изваждаме от тигана, наливаме останалият зехтин и запържваме първо нарязаните скилидки чесън, после добавяме наситненият лук и накрая чушките нарязани на по-едри парчета.След като омекнат чушките и лука добавяме и обелените и нарязани на кубчета домати и изпърженият патладжан, посоляваме, добавяме оцета и оставяме да къкри на тих огън за 20-25 минути или докато остане на мазнинка.5 минути преди да е готово ястието добавяме и маслините.След като свалим от огъня поръсваме обилно с пресен магданоз и босилек. Капонатата е изключително вкусно ястие с аромат на Средиземноморска кухня, а когато продуктите идват директно от градината е още по-вкусно.
ДА ВИ Е СЛАДКО!!!
Коментари
Публикуване на коментар