Пропускане към основното съдържание

Желе от ябълки




Тези дни ровейки се в кулинарните канали в Youtube попаднах на рецепта за желе от ябълки , която ми се стори интересна.Сега е сезонът на ябълките, а в нашата градина те са в изобилие, та не се чудих много дълго и реших да я пробвам.Няма как да ви опиша с думи крайният резултат, няма да ми стигнат. Вкусът е уникален и определено ще направя поне още две дози от него.Малко е пипкаво, поради по дългото време нужно за приготвянето му, но пък си заслужава напълно.

Необходими продукти:

  • 1 кг. добре узрели и почистени от семките ябълки
  • 800 гр.захар
  • 150 мл.прясно изцеден портокалов сок
  • 200 мл.вода
  • 2 ванилии(по желание)
  • индрише(по желание)

 Ябълките се разрязват на половина и се почистват от семките, не е необходима да ги белите. Нарязват се на резенчета с дебелина около 1 см. В тенджера се редят ред ябълки, ред захар, и се заливат с портокаловият сок.Така приготвените плодове се оставят за 4-5 часа на стайна температура да пуснат сок, след което с решетъчна лъжица изваждаме плодовете и към сокът в тенджерата добавяме водата и ванилията и слагаме на силен огън да кипне.След като заври, връщаме плодовете и отново чакаме да заври, като в никакъв случай не бъркаме, само може с лъжицата леко да натискаме резените ябълка.Ако се образува пяна я отстраняваме.След като поври 8-10 минути отстраняваме от огъня и оставяме да престои 8-10 часа, аз оставих за през нощта в хладилника. Така престоялата смес слагаме отново на котлона, като първоначално огънят е силен, докато заври, после намаляваме и оставяме да къкри.Не забравяйте, че не трябва да го бъркате, защото ябълките ще се разварят, просто притискайте леко плодовете от време на време.При мен варенето отне около час и половина, пробва се като всички останали сладка с капка върху студена чинийка, ако не потече значи е готово.Готовото желе се насипва още горещо в чисти и сухи стерилизирани бурканчета и се затваря.Бурканчетата се обръщат докато сладкото изстине.По желание във всяко бурканче може да сложите листенце индрише.
Ами това е цялата философия :)

ДА ВИ Е СЛАДКО!!!



Ето и видеото към оригиналната рецепта



Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Пресечено(домати с аспирин)

Това е рецепта от моето детство, типична за Врачанско и околностите.В нея няма нищо сложно, единствените точни пропорции са броят на аспирините, но има няколко тънкости при приготвянето. важно условие е доматите да са добре узрели, но не меки. приготвя се към края на лятото, след като преминат големите жеги. доматите трябва да са студени, ето защо аз ги бера от вечерта и през нощта ги оставям на студено. приготвя се рано сутринта преди да е станало горещо и веднага се прибира в мазето. Необходими продукти: добре узрели домати чушки(най-добре бяла капия) сол магданоз аспирин олио за запечатване на бутилките В моят случай доматите са една кофа, чушките около килограм почистени и една голяма връзка магданоз.Доматите се обелват и се нарязват на дребни кубчета, чушките също се режат на кубчета.Магданозът се наситнява.Всичко се смесва добре и се овкусява със сол.Готовата смес се измерва точно и на всеки литър се слагат три аспирина.Аз отделям малко от течността и...

Просеник със сирене

 Просеникът е още едно от нещата, които ми навяват спомени за детството, кухнята на баба и безгрижният живот. Така и не записах нейната рецепта, но след години свекърва ми сподели с мен своята рецепта за просеник със сирене, който на вкус и вид е същият като бабиният. Необходими продукти: 1ч.ч. =240 мл. 1 кофичка кисело мляко (400 мл.) 2 яйца 4 с.л. олио 1 ч.л. сода 2 ч.л. сол 1 ч.ч. натрошено сирене 1 ч.ч. бяло брашно 1 1/2 ч.ч. царевичен грис за качамак(или царевично брашно) 3 с.л. олио за намазване на тавата Включваме фурната да се загрява на 220 градуса. В купа разбиваме с вилица яйцата, млякото с угасената в него сода, олиото и солта.Добавяме сиренето и брашното и разбъркваме добре.Сипваме в тавата 3 с.л. олио, намасляваме добре и слагаме тавата в горещата фурна за 3-4 минути да се напече добре.Изваждаме и изсипваме сместа, печем 20-25 минути, докато се зачерви добре.

Сладко от смокини на фурна

  Есента е в разгара си, изпълнена с цветове и аромати.Обожавам този сезон, не само заради красотата му, а и заради това, че берем плодовете на труда ни в градината през лятото.Тази година двете ни смокини се отблагодариха за грижите с обилен плод, и той се превърна в невероятно ароматно сладко.Винаги, когато опитам сладко от смокини се сещам за една страхотна песен на Васил Найденов.  Този път обаче поради малкото време и многото задачи реших, че вместо да се въртя около котлона няколко часа, ще го изпека на фурна, така имах време да свърша и нещо друго междувременно.В моя случай, приготвих  Домашен бульон на кубчета  за зимата. Моите смокини бяха 8 кг. и ги пекох в две отделни тави, но в рецептата ще напиша пропорциите за 4 кг. като най общо пропорцията ми за сладка е на 1 кг. плод 500 гр.захар. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 4 кг. добре узрели, но не прекалено меки смокини 2 кг. захар 10 гр.(1 пакетче) лимонена киселина Смокините се из...