Пропускане към основното съдържание

Кашкавалена питка с кренвирши



Оригиналната рецепта за тази питка видях тук http://tortelina.blogspot.com/2013/09/lisnata-pogaca-sa-virslama.html и понеже от сутринта се чудя какво точно да приготвя за вечеря на домочадието реших да я пробвам.За първи път срещам рецепта за тесто в която освен мая има и бакпулвер,  единственото което промених са двете лъжици заквасена сметана, които поради липса на такава в хладилника замених с кисело мляко.Определено това ще е питка, която често ще присъства от днес в менюто ни, много мека, маслена и засищаща.

Необходими продукти:

За тестото:
-700 грама брашно
-1 ч.л. сол
-1 пакетче суха мая
-1 пакетче бакпулвер
-150 мл. топло прясно мляко
-100 мл. кисело мляко
-100 мл. топла вода
-100 мл. олио
-2 с.л. заквасена сметана

За плънката:
-100 грама студено масло
-150 грама кашкавал
-3 кремвирша

За намазване:
-1 жълтък
-1 с.л. мляко
-сусам за поръсване


Тестото замесих в хлебопекарната на програма за месене и втасване.След края на програмата разточих тестото върху намаслена повърхност на правоъгълна кора, отгоре настъргах равномерно маслото и кашкавала и завих на руло.




Рулото нарязах на филийки, всяка от тях леко притиснах като питка с големината на длан, сложих парче кренвирш и завих на топче.














Топчетата наредих в застлана с хартия за печене тава, намазах с разбитият с мляко жълтък и поръсих със семената.Сложих я в студена фурна и включих на 200 градуса, след 1 час беше готова.



Коментари

Популярни публикации от този блог

Пресечено(домати с аспирин)

Това е рецепта от моето детство, типична за Врачанско и околностите.В нея няма нищо сложно, единствените точни пропорции са броят на аспирините, но има няколко тънкости при приготвянето. важно условие е доматите да са добре узрели, но не меки. приготвя се към края на лятото, след като преминат големите жеги. доматите трябва да са студени, ето защо аз ги бера от вечерта и през нощта ги оставям на студено. приготвя се рано сутринта преди да е станало горещо и веднага се прибира в мазето. Необходими продукти: добре узрели домати чушки(най-добре бяла капия) сол магданоз аспирин олио за запечатване на бутилките В моят случай доматите са една кофа, чушките около килограм почистени и една голяма връзка магданоз.Доматите се обелват и се нарязват на дребни кубчета, чушките също се режат на кубчета.Магданозът се наситнява.Всичко се смесва добре и се овкусява със сол.Готовата смес се измерва точно и на всеки литър се слагат три аспирина.Аз отделям малко от течността и...

Просеник със сирене

 Просеникът е още едно от нещата, които ми навяват спомени за детството, кухнята на баба и безгрижният живот. Така и не записах нейната рецепта, но след години свекърва ми сподели с мен своята рецепта за просеник със сирене, който на вкус и вид е същият като бабиният. Необходими продукти: 1ч.ч. =240 мл. 1 кофичка кисело мляко (400 мл.) 2 яйца 4 с.л. олио 1 ч.л. сода 2 ч.л. сол 1 ч.ч. натрошено сирене 1 ч.ч. бяло брашно 1 1/2 ч.ч. царевичен грис за качамак(или царевично брашно) 3 с.л. олио за намазване на тавата Включваме фурната да се загрява на 220 градуса. В купа разбиваме с вилица яйцата, млякото с угасената в него сода, олиото и солта.Добавяме сиренето и брашното и разбъркваме добре.Сипваме в тавата 3 с.л. олио, намасляваме добре и слагаме тавата в горещата фурна за 3-4 минути да се напече добре.Изваждаме и изсипваме сместа, печем 20-25 минути, докато се зачерви добре.

Сладко от смокини на фурна

  Есента е в разгара си, изпълнена с цветове и аромати.Обожавам този сезон, не само заради красотата му, а и заради това, че берем плодовете на труда ни в градината през лятото.Тази година двете ни смокини се отблагодариха за грижите с обилен плод, и той се превърна в невероятно ароматно сладко.Винаги, когато опитам сладко от смокини се сещам за една страхотна песен на Васил Найденов.  Този път обаче поради малкото време и многото задачи реших, че вместо да се въртя около котлона няколко часа, ще го изпека на фурна, така имах време да свърша и нещо друго междувременно.В моя случай, приготвих  Домашен бульон на кубчета  за зимата. Моите смокини бяха 8 кг. и ги пекох в две отделни тави, но в рецептата ще напиша пропорциите за 4 кг. като най общо пропорцията ми за сладка е на 1 кг. плод 500 гр.захар. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 4 кг. добре узрели, но не прекалено меки смокини 2 кг. захар 10 гр.(1 пакетче) лимонена киселина Смокините се из...