Кашкавалена питка с кренвирши



Оригиналната рецепта за тази питка видях тук http://tortelina.blogspot.com/2013/09/lisnata-pogaca-sa-virslama.html и понеже от сутринта се чудя какво точно да приготвя за вечеря на домочадието реших да я пробвам.За първи път срещам рецепта за тесто в която освен мая има и бакпулвер,  единственото което промених са двете лъжици заквасена сметана, които поради липса на такава в хладилника замених с кисело мляко.Определено това ще е питка, която често ще присъства от днес в менюто ни, много мека, маслена и засищаща.

Необходими продукти:

За тестото:
-700 грама брашно
-1 ч.л. сол
-1 пакетче суха мая
-1 пакетче бакпулвер
-150 мл. топло прясно мляко
-100 мл. кисело мляко
-100 мл. топла вода
-100 мл. олио
-2 с.л. заквасена сметана

За плънката:
-100 грама студено масло
-150 грама кашкавал
-3 кремвирша

За намазване:
-1 жълтък
-1 с.л. мляко
-сусам за поръсване


Тестото замесих в хлебопекарната на програма за месене и втасване.След края на програмата разточих тестото върху намаслена повърхност на правоъгълна кора, отгоре настъргах равномерно маслото и кашкавала и завих на руло.




Рулото нарязах на филийки, всяка от тях леко притиснах като питка с големината на длан, сложих парче кренвирш и завих на топче.














Топчетата наредих в застлана с хартия за печене тава, намазах с разбитият с мляко жълтък и поръсих със семената.Сложих я в студена фурна и включих на 200 градуса, след 1 час беше готова.



Коментари

Популярни публикации