Пролетна тарта





За масленото тесто:

250 г. брашно(в моя случай черно)
125 г. студено масло
1 голямо яйце
1 к.л. сол
1-2 с.л. студена вода (при нужда)


За плънката:


1 малка тиквичка
2 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
1 двойна шепа нарязан спанак
20-30 листа левурда(див чесън)
250 г. крема сирене
100 г. настъргано сирене пармезан или грана падано, може и кашкавал.
щипка сол.
2 с.л. олио

Пресяваме брашното в купа и добавяме нарязаното на кубчета студено масло, претриваме го на трохи, правим кладенче и изсипваме леко разбитото яйце. Омесваме на топка, ако яйцето е малко и се добавя 1-2 с.л. ледено студена вода. Увиваме топката с тесто във фолио и го оставяме в хладилника за 30 минути.
В загрятото олио задушаваме зе 10-на минути настърганата на едро тиквичка, нарязаният пресен лук и чесън, спанака и левурдата. След като зеленчуците изстинат добавяме крема сиренето и подправяме със сол.
В застлана с хартия тавичка разстиламе тестото с ръка, отгоре слагаме пак хартия и насипваме с морска сол, която пречи на тестото да се надуе. Печем 20 минути в загрята на 200 градуса фурна. След 20 минути вадим тавичката, отстраняваме хартията със солта, която може да ползваме отново следващият път и разпределяме плънката, поръсваме обилно с настърганото сирене и печем още 20 минути.

Коментари

Популярни публикации