Сърми с кисело зеле




Още не им е дошъл сезона, но във фризера се мъдреше един пакет със замразени зелеви листа, та реших да ги оползотворя и спретнах за вечеря едни сърми.Недоволни няма, защото у дома са любими.Всяко семейство си има рецепта за сърми, това е моята.

Необходими продукти:

1 кг. кайма смес, най-добре 50 на 50 свинско и телешко
1 ч.ч ориз
2 глави лук
1 с.л. чубрица
1 ч.л. червен пипер
4-5 с.л олио
1/2 ч.ч. зелев сок
листа кисело зеле

Замесвам каймата с нарязания на дребно лук, ориз и подправки.Тайната, която знам от баба е олиото, което се слага в каймата, то пречи на сърмите да станат сбити, моята тайна пък е зелевият сок , който добавям в каймата.Все пак внимавайте да не е много солен, за да не пресолите сърмите.Хубаво е омесената кайма да престои 1-2 часа в хладилника да поеме ароматите.Завивам сърмите, заливам с вода да ги покрие, затискам ги с чиния, похлупвам и варя на много слаб огън минимум два часа.Колкото по-бавно къкрят, толкова по-вкусни стават.Внимавайте да не останат без вода.

Коментари

Популярни публикации