Желе от ябълки




Тези дни ровейки се в кулинарните канали в Youtube попаднах на рецепта за желе от ябълки , която ми се стори интересна.Сега е сезонът на ябълките, а в нашата градина те са в изобилие, та не се чудих много дълго и реших да я пробвам.Няма как да ви опиша с думи крайният резултат, няма да ми стигнат. Вкусът е уникален и определено ще направя поне още две дози от него.Малко е пипкаво, поради по дългото време нужно за приготвянето му, но пък си заслужава напълно.

Необходими продукти:

  • 1 кг. добре узрели и почистени от семките ябълки
  • 800 гр.захар
  • 150 мл.прясно изцеден портокалов сок
  • 200 мл.вода
  • 2 ванилии(по желание)
  • индрише(по желание)

 Ябълките се разрязват на половина и се почистват от семките, не е необходима да ги белите. Нарязват се на резенчета с дебелина около 1 см. В тенджера се редят ред ябълки, ред захар, и се заливат с портокаловият сок.Така приготвените плодове се оставят за 4-5 часа на стайна температура да пуснат сок, след което с решетъчна лъжица изваждаме плодовете и към сокът в тенджерата добавяме водата и ванилията и слагаме на силен огън да кипне.След като заври, връщаме плодовете и отново чакаме да заври, като в никакъв случай не бъркаме, само може с лъжицата леко да натискаме резените ябълка.Ако се образува пяна я отстраняваме.След като поври 8-10 минути отстраняваме от огъня и оставяме да престои 8-10 часа, аз оставих за през нощта в хладилника. Така престоялата смес слагаме отново на котлона, като първоначално огънят е силен, докато заври, после намаляваме и оставяме да къкри.Не забравяйте, че не трябва да го бъркате, защото ябълките ще се разварят, просто притискайте леко плодовете от време на време.При мен варенето отне около час и половина, пробва се като всички останали сладка с капка върху студена чинийка, ако не потече значи е готово.Готовото желе се насипва още горещо в чисти и сухи стерилизирани бурканчета и се затваря.Бурканчетата се обръщат докато сладкото изстине.По желание във всяко бурканче може да сложите листенце индрише.
Ами това е цялата философия :)

ДА ВИ Е СЛАДКО!!!



Ето и видеото към оригиналната рецепта



Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации