Сръбска погачица





Тази рецепта е една от любимите на моят син, и от доста време не бях я приготвяла, но днес времето е мрачно, а какво по-хубаво от това в това време да си на топло в кухнята и да ухае на топъл хляб.
 Източника на рецептата е от тук Опитайте!Вкусно е! 
 Преди ерата на Фейсбук, това беше едно от местата, от които черпех кулинарно вдъхновение, а Лабрекс и нейните рецепти са любими у дома.Спазвам всички пропорции, като единствената промяна е, че за намазване ползвам равни части мас и краве масло и не мажа с яйце.



  • 250 мл. прясно мляко 
  • 0,5 ч.л.сол 
  • 1 ч.л. захар 
  • 1 пакетче суха мая 
  • 3-3,5 ч.ч. брашно 
  • 100 гр. разтопена мас или краве масло - за намазване на питките 



В топлото мляко се слагат солта, захарта, маята и 1-2ч.л. брашно, разбърква се и се оставя на топло да шупне. 
След това се добавя брашното и се замесва средно твърдо тесто. Разделя се а 12 топчета, от тях се разточват питки колкото чаена чинийка, потапят се всяка една в чиния с разтопената мас или масло и се подреждат със застъпване в тава. Оставя се на топло 20-ина минути да втаса  и се пече в загрята до 200 градуса фурна.След изваждането отцеждам в паничка излишната мазнина и намазвам отгоре питката.



Коментари

Популярни публикации