Лучник








Лучникът е едно от любимите неща в нашето семейство, но не се подлъгвайте по името, всъщност месото в него е доста повече от лукът, но в нашият край му казват така, а всъщност май по-удачното име е "Месник" .В зависимост от сезона лукът, който ползвам може да е праз,зелен лук или кромид.И с трите вида става страхотно.


Необходимите продукти:

за тестото:

  • 400 мл. айрян(1:1 кисело мляко и вода)
  • 1 яйце
  • 3 с.л. олио
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 кубче мая
  • 750 гр. брашно

за плънката:

  • 600 гр. свинско месо( може и кайма, но с месо е по-вкусно)
  • лук(2-3 глави кромид, или 2 стръка праз, или връзка пресен)
  • 1 к.л.червен пипер
  • чубрица, сол
  • олио


От продуктите за тестото замесваме меко тесто и го оставяме на топло да удвои обема си.

 През това време приготвяме плънката, защото трябва да е добре изстинала.В 2-3 с.л.олио задушаваме лукът и месото нарязано на дребни парчета, когато водата се изпари и остане само на мазнина посоляваме, добавяме червеният пипер и чубрицата и оставяме да изстине.

 




Втасалото тесто премесваме няколко пъти с малко брашно и разточваме на правоъгълна кора върху добре набрашнен плот.Изстиналата плънка се разпределя равномерно.




Завиваме на руло и леко усукваме краищата.Навиваме на кравай в застлана с хартия тава и слагаме в студена фурна.



Включваме фурната на 220 градуса и печем около час, ако много започне да се препича отгоре може да сложите фолио.Времето за печене варира в зависимост от фурната, при мен отнема около час, час и 10 минути.








Коментари

Популярни публикации