Козуначени кифли




Необходими продукти:


  • 350 мл. прясно мляко
  • 100 гр. захар и още за поръсване
  • 2 яйца( единият жълтък остава за намазване)
  • 60 гр. меко краве масло
  • щипка сол
  • ванилия
  • кората на един лимон
  • есенция коняк или ром(по желание)
  • 1 пакетче суха мая ( 7гр. )
  • около 800-900 грама брашно
за плънката:

течен шоколад, локум или сладко по желание


Аз меся тестото в хлебопекарната, но може и на ръка.Първо разбивам затопленото мляко със захарта и цялото яйце плюс белтъка на другото, добавям есенциите, щипка сол и кората на лимона и изсипвам сместа в контейнера на хлебопекарната.




Добавям около 800 грама брашно, нарязаното на парченца масло и маята 




Пускам на програма месене, която при мен е 30 минути.Докато се меси, наблюдавам тестото и ако е прекалено меко и лепне под бъркалките добавям по малко брашно докато се оформи хубава топка.



Измесеното тесто изваждам и слагам в голяма намаслена купа и оставям на топло да втаса, докато удвои обема си.



Разделям тестото на две, всяка част разточвам на кръг и нарязвам на 8 триъгълника



В основата на всеки слагам плънка и завивам.



Навитите кифлички се нареждат в застлана с хартия тава и се намазват с разбитият с 1 с.л. мляко жълтък.Поръсват се обилно със захар.



Слагам тавата във загрята на 50 градуса фурна за 15-20 минути и после увеличавам на 220 градуса.пекът се 35-40 минути, ако започнат да се препичат отгоре може да ги завиете с фолио.




Коментари

Популярни публикации