Пропускане към основното съдържание

Козуначени кифли




Необходими продукти:


  • 350 мл. прясно мляко
  • 100 гр. захар и още за поръсване
  • 2 яйца( единият жълтък остава за намазване)
  • 60 гр. меко краве масло
  • щипка сол
  • ванилия
  • кората на един лимон
  • есенция коняк или ром(по желание)
  • 1 пакетче суха мая ( 7гр. )
  • около 800-900 грама брашно
за плънката:

течен шоколад, локум или сладко по желание


Аз меся тестото в хлебопекарната, но може и на ръка.Първо разбивам затопленото мляко със захарта и цялото яйце плюс белтъка на другото, добавям есенциите, щипка сол и кората на лимона и изсипвам сместа в контейнера на хлебопекарната.




Добавям около 800 грама брашно, нарязаното на парченца масло и маята 




Пускам на програма месене, която при мен е 30 минути.Докато се меси, наблюдавам тестото и ако е прекалено меко и лепне под бъркалките добавям по малко брашно докато се оформи хубава топка.



Измесеното тесто изваждам и слагам в голяма намаслена купа и оставям на топло да втаса, докато удвои обема си.



Разделям тестото на две, всяка част разточвам на кръг и нарязвам на 8 триъгълника



В основата на всеки слагам плънка и завивам.



Навитите кифлички се нареждат в застлана с хартия тава и се намазват с разбитият с 1 с.л. мляко жълтък.Поръсват се обилно със захар.



Слагам тавата във загрята на 50 градуса фурна за 15-20 минути и после увеличавам на 220 градуса.пекът се 35-40 минути, ако започнат да се препичат отгоре може да ги завиете с фолио.




Коментари

Популярни публикации от този блог

Пресечено(домати с аспирин)

Това е рецепта от моето детство, типична за Врачанско и околностите.В нея няма нищо сложно, единствените точни пропорции са броят на аспирините, но има няколко тънкости при приготвянето. важно условие е доматите да са добре узрели, но не меки. приготвя се към края на лятото, след като преминат големите жеги. доматите трябва да са студени, ето защо аз ги бера от вечерта и през нощта ги оставям на студено. приготвя се рано сутринта преди да е станало горещо и веднага се прибира в мазето. Необходими продукти: добре узрели домати чушки(най-добре бяла капия) сол магданоз аспирин олио за запечатване на бутилките В моят случай доматите са една кофа, чушките около килограм почистени и една голяма връзка магданоз.Доматите се обелват и се нарязват на дребни кубчета, чушките също се режат на кубчета.Магданозът се наситнява.Всичко се смесва добре и се овкусява със сол.Готовата смес се измерва точно и на всеки литър се слагат три аспирина.Аз отделям малко от течността и...

Просеник със сирене

 Просеникът е още едно от нещата, които ми навяват спомени за детството, кухнята на баба и безгрижният живот. Така и не записах нейната рецепта, но след години свекърва ми сподели с мен своята рецепта за просеник със сирене, който на вкус и вид е същият като бабиният. Необходими продукти: 1ч.ч. =240 мл. 1 кофичка кисело мляко (400 мл.) 2 яйца 4 с.л. олио 1 ч.л. сода 2 ч.л. сол 1 ч.ч. натрошено сирене 1 ч.ч. бяло брашно 1 1/2 ч.ч. царевичен грис за качамак(или царевично брашно) 3 с.л. олио за намазване на тавата Включваме фурната да се загрява на 220 градуса. В купа разбиваме с вилица яйцата, млякото с угасената в него сода, олиото и солта.Добавяме сиренето и брашното и разбъркваме добре.Сипваме в тавата 3 с.л. олио, намасляваме добре и слагаме тавата в горещата фурна за 3-4 минути да се напече добре.Изваждаме и изсипваме сместа, печем 20-25 минути, докато се зачерви добре.

Роле от свинска кожа и контрафиле

  Следващата рецепта не се препоръчва за вегетарианци, вегани, защитници на животни и хора със слаби сърца.Прасенцето чиято кожа е използвана в рецептата загуби живота си по хуманен начин, а ние ще отдадем дължимото му, като го изядем с удоволствие.   Първото и най-важно условие, за да ви се получи ролето е качеството на свинската кожа.Тя трябва да е тънка(другата става само за цървули) и добре почистена(епилирана) НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ свинска кожа свинско контрафиле 1 стрък праз зелев сок сол пушен червен пипер черен пипер, млян и на зърна чесън на прах бахар на зърна сол   Кожата се нарязва на правоъгълници, а контрафилето на много тънки резени.Бялата част на праза се нарязва на дребно.   Върху всяко парче кожа се слага от контрафилето натрито със сол, черен пипер, чесън на прах и пушен червен пипер. Отгоре се слага малко праз. Завива се на стегнато руло и се завързва здраво с конец.   Така оформените р...