Терин с мляно месо, кейл и манголд(НВ, Кето рецепта)




 Името на рецептата сигурно ви звучи прекалено претенциозно и сложно, но всъщност това е едно просто, бързо и много вкусно ястие подходящо за всички, които спазват Ниско Въглехидратен(Кето) режим на хранене.Преди да напиша рецептата искам да ви разкажа малко за зеленчуците в нея, а именно Кейлът и Манголда.

 Кейлът у нас е познат, като листно или къдраво зеле.Допреди няколко години се считаше за нещо екзотично, но истината е, че то е познато на човечеството още от средните векове, а дори и по-рано.Счита се, че още в древна Гърция и Рим е присъствало на трапезата. Това, което прави кейла безценен, са неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Той е признат от науката и като храна с огромен потенциал в битката с онкологичните заболявания. Богат е на противоракови хранителни вещества, наречени глюкозинолати - органични компоненти, съдържащи сяра и азот, които стимулират антиоксидантния баланс на тялото. 
Антиоксидантните му свойства се дължат главно на високата концентрация на флавоноиди и каротеноиди. Но не само: кейлът съдържа внушителния списък от поне 45 антиоксиданта.Освен огромното количество антиоксиданти, кейлът е и първенец по съдържание на витамин К. Със 100 гр суров кейл си набавяте 200% от препоръчителната дневна доза витамини А и С, плюс 880% от витамин К!
 Манголдът е познат още, като листно цвекло. В 100 гр суров манголд се съдържат 122% от препоръчителната дневна доза витамин А, 50% витамин С, 1038% витамин К, плюс достатъчно добри дози витамини от група В. Но това не е всичко – по отношение на минералите от същото количество ще получим 10% желязо, 5% калций, 20% магнезий, 11% калий, 18% манган, 9% мед и 5% фосфор, плюс есенциални аминокиселини, протеин, лутеин и фибри. Повече от достатъчно причини, за да го включим в менюто си!
Източници: КЕЙЛМАНГОЛД



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
За 4 порции

  • 600 гр. мляно месо(телешко или свинско)
  • 100 гр. кашкавал
  • 1 връзка пресен лук
  • 2 стръка пресен чесън
  • 1 връзка кейл
  • 1 връзка манголд
  • 300 мл. млени домати
  • сол, червен пипер, черен пипер
  • пресен риган, магданоз и мащерка.
  • зехтин или свинска мас

В дълбок тиган загряваме малко мазнина и запържваме лукът и чесъна, добавяме мляното месо и пържим до златисто.Добавяме кейлът и манголда и задушаваме още 2-3 минути, добавяме солта, червеният и черен пипер и наливаме доматите.Оставяме на огъня още 3-4 минути.

Сваляме от котлона и добавяме пресните подправки,

 ако тиганът е с огнеупорна дръжка настъргваме кашкавала, ако не прехвърляме в малка тавичка добавяме кашкавала и запичаме в загрята фурна докато кашкавала се разтопи и запече.


ДА ВИ Е СЛАДКО!!!



 

Коментари

Популярни публикации