Сладкиш с круши и карамел



 Как ви звучи-сочни круши, черен шоколад, карамел и аромат на ром и ванилия?
Всичко това е събрано в днешният десерт.Вкусът му ми носи усещане за есен, топлина и домашен уют.
Както съм казвала и друг път, когато готвя обикновено залагам на импровизациите.Понякога са неуспешни, но за мое щастие в повечето случаи резултатът е повече от добър.Точно тази ми любов към импровизациите беше и причината да започна да водя собствен кулинарен блог, не толкова за другите, колкото за свое собствено удобство, да записвам успешните рецепти и да мога да ги приготвя отново.
Ето и рецептата за днешното сладко изкушение, което с вкусът си успя да впечатли дори и мен, а аз трудно се впечатлявам от сладкиши, въпреки че обожавам да ги приготвям.

Необходими продукти:

мерителната ми чаша е с вместимост 240 мл.


  • 4 яйца
  • 1 и 1/2 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 2 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1 ванилова захар
  • 1 капсула есенция ром
  • 1 бакпулвер
  • 100 гр. черен шоколад
  • 4 круши не много големи(моите бяха около 400 грама изчистени от семките)

За карамеленият сос:

  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 25 гр. качествено краве масло
  • щипка сол
  • лимонена киселина(лимонтузо) на върха на ножа

В купа разбиваме яйцата и захарта до побеляване с миксер.После добавяме киселото мляко, олиото и есенцията ром и на бавни обороти смесваме до еднородна смес.След това на няколко пъти добавяме брашното смесено с бакпулвера и ванилията.

Към готовата смес добавяме две круши нарязани на кубчета и шоколада начупен на парченца.Разбъркваме добре с лъжица.
Изсипваме сместа в тавичка застлана с хартия и отгоре нареждаме другите две круши нарязани на резенчета.



печем в предварително загрята на 200 градуса фурна около 40 минути.




Докато сладкишът се пече приготвяме карамеленият сос.В касерола с дълбоко дъно слагаме захарта и на умерен огън и при непрекъснато бъркане я карамелизираме.Когато захарта се стопи и добие характерният тъмен цвят на карамел добавяме млякото.Тук бъдете много внимателни, защото се отделя доста пара и може да се изгорите.Продължаваме да бъркаме докато карамела се разтвори и млякото заври, тогава добавяме маслото и щипката сол.Варим при непрекъснато бъркане соса докато започне да се сгъстява, имайте предвид, че след като изстине ще се сгъсти още.В момента преди да го свалим от огъня добавяме лимонената киселина.



Оставяме сладкиша да се охлади за 10-15 минути и заливаме със соса.



Ами това е :)
Да ви е вкусно!!!


Коментари

Популярни публикации