Лютика



 Лютиката(или казано по нашенски ютика) е едно от нещата, които ми напомнят за детството и безгрижните дни.Връщат ме във времето в което прекарвахме лятната ваканция при баба и това беше една от честите летни гозби приготвени от нея.В комбинация с топла Содена питка и домашно овче сирене, може да ме доведе до кулинарен екстаз.Както съм казвала много пъти, простите неща са най-вкусни.
 Лютиката е типично ястие от моето село Алтимир, което се намира в сърцето на Северозападният резерват :).Важни за приготвянето й са дълбоката калена или дървена паница(паар) и дървено чукало(клъчник).
 Няма да давам точни пропорции на необходимите продукти, те варират според това, колко човека ще искате да нахраните с лютиката.

Необходими продукти:

  • чушки(месести)
  • домати
  • чесън
  • сол
  • олио

 Чушките се изпичат, обелват и почистват от семките.Доматите се обелват и нарязват на кубчета, поливат се с 3-4 с.л олио и се изваряват.



Още по вкусно ще стане, ако вместо това ги изпечете цели на жарава, но това е възможно само на село :). В паара(хаванчето) счуквате чесъна с малко сол на каша и след това се кълцат и чушките.

Накрая се прибавят и изварените или печени домати.Ако обичате люто скълцайте и някое и друго печено люто чушле.

Искам да направя няколко важни уточнения:
  1. истинската лютика е само от чушки, домати и чесън.
  2. не се слага печен патладжан, защото тогава ще е кьополо
  3. не се слага магданоз
  4. истинската лютика е кълцаната, не рязана или пасирана

Ами това е.
Да ви е сладко!!!

Коментари

Популярни публикации