Пресечено(домати с аспирин)



Това е рецепта от моето детство, типична за Врачанско и околностите.В нея няма нищо сложно, единствените точни пропорции са броят на аспирините, но има няколко тънкости при приготвянето.

  • важно условие е доматите да са добре узрели, но не меки.
  • приготвя се към края на лятото, след като преминат големите жеги.
  • доматите трябва да са студени, ето защо аз ги бера от вечерта и през нощта ги оставям на студено.
  • приготвя се рано сутринта преди да е станало горещо и веднага се прибира в мазето.
Необходими продукти:

  • добре узрели домати
  • чушки(най-добре бяла капия)
  • сол
  • магданоз
  • аспирин
  • олио за запечатване на бутилките

В моят случай доматите са една кофа, чушките около килограм почистени и една голяма връзка магданоз.Доматите се обелват и се нарязват на дребни кубчета, чушките също се режат на кубчета.Магданозът се наситнява.Всичко се смесва добре и се овкусява със сол.Готовата смес се измерва точно и на всеки литър се слагат три аспирина.Аз отделям малко от течността и в нея разтварям цялото количество аспирини, след което ги добавям към сместа.Разбърква се добре.С помощта на фуния се насипва в шишета, като се оставя около един пръст разстояние до ръба.Внимавайте да не остават балончета въздух в шишето, ако има такива може да ги изгоните с помощта на дървено шишче.Внимателно се сипва олио до горният ръб на всяко шише, като се внимава да не остане въздух, шишетата се запечатват с капачките и внимателно без да се накланят се пренасят в мазето на хладно.Преди консумация олиото внимателно се отсипва и изхвърля, към пресеченото се добавя една глава червен лук на кубчета и се консумира с удоволствие и наслада.
Да ви е сладко!


Коментари

  1. Така доматите запазват нормалния си вкус.Фантастична рецепта.И лесна...Само,че на младите не им се занимава,отучени са от елементарния труд!Искат всичко да им е all inclusive...

    ОтговорИзтриване
  2. Една година забравихме да насипем олио отгоре (баба все така го правеше) и установихме,че и без олио се запазва идеално.

    ОтговорИзтриване
  3. И ние в къщи така правим доматите с аспирин без олио ,като пълним шишетата до горе на равно !

    ОтговорИзтриване
  4. Аз слагам и целина и го оставям за 24 часа в кофата. Така става леко резливо и много профирно. Върви с омлет, пържен боб. Или нарязваме в пресеченото праз лук.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации