Галет с плодове




 За първи път приготвих Галет с праскови миналата година и от тогава това стана един от любимите летни десерти на децата.Рецептата, която ползвах тогава е тази Галет с праскови но с малки изменения в грамажа на продуктите. Пробвала съм със сливи, с ябълки, а днес реших да направя с бели череши, предвид изобилието от такива в овощната ни градина. 

Продукти за тестото:


  • 220 грама брашно
  • 125 грама студено масло, нарязано на кубчета
  • 5 с.л. захар
  • 1 яйце


За плънката:


  • плодове(круши, ябълки, праскови,сливи или череши)почистени от семките и костилките и нарязани на филийки, черешите и сливите разполовени.
  • 1 с.л. мед разтопен с няколко капки мляко или вода
  • 3-4 с.л. захар за поръсване



В купа поставяме брашното и го смесваме добре със захарта добавяме студеното масло нарязано на кубчета и започваме да претриваме между пръстите, докато стане като пясък.След това добавяме яйцето и оформяме тестото на топка.Завиваме то във фолио и оставяме в хладилника за 20 минути.

Върху наръсена с брашно хартия внимателно разточваме тестото, като се стремим да му придадем кръгла форма.Аз го набождам с вилица на няколко места преди да наредя плодовете.Подреждаме изчистените плодове, като оставяме по 2-3 см. в краищата, за да може да загърнем тестото.Прегъваме краищата и прехвърляме внимателно в тава.

Отгоре намазваме тестото и плодовете с четка с разтопеният мед и поръсваме със захар.В зависимост от вкусът ни може да добавим малко канела към нея, когато е с ябълки или круши става страхотно.Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна 35-40 минути или до добиване на приятен загар.Най-вкусен е като се охлади.





Коментари

Популярни публикации