Пропускане към основното съдържание

Торта "Шоколадово изкушение"











Необходими продукти:

1 ч.ч.-240 мл.

За блата:


  • 4 яйца на стайна температура
  • 2 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1 1/2 ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.ч. какао
  • 250 мл гореща вода
  • 1 бакпулвер
  • 2 ванилии

Бял крем:

  • 200 грама крема сирене или маскарпоне
  • 1 ч.ч. пудра захар
  • 200 грама разтопен бял шоколад
  • 150 мл. сладкарска сметана

Шоколадов ганаш:

  • 350 мл.сладкарска сметана
  • 200 гр. натурален шоколад

За декорация

2 кутии шоколадови пръстчета на Милка


4 яйца и 2 ч.ч захар се разбиват до побеляване, на тънка струйка се добавя ½ ч.ч. олио.Добавят се на три пъти 1 ½ ч.ч. брашно и ½ ч.ч. какао, 1 бакпулвер и 2 ванилии като се бърка със шпатула само в една посока.Накрая на тънка струйка като се разбива с миксера на ниска скорост се добавят 250 мл. гореща вода.

Сместа се изсипва в кръгла форма за торта с диаметър 23 см. и се пече около 40-45 минути  в предварително загрята на 200 градуса фурна.След като блата се опече, фурната се изключва, вратичката на фурната се отваря леко и се оставя вътре още 5 минути, след което се изважда върху решетка и се оставя да се охлади напълно.





След като се охлади се разрязва с дълъг и остър нож на три.

За белия крем за пълнеж на тортата разбиваме сиренето със пудрата захар, сметаната и разтопеният шоколад на пухкав крем. Блатовете се напояват със захарен сироп и се сглобяват с крема.










 Шоколадовият ганаш се приготвя, като в тенджерка с дебело дъно, или на водна баня сметаната и натрошеният шоколад се разтопяват до пълно хомогенизиране, като се внимава сметаната да не заври.



 Ганаша се оставя да се охлади добре в хладилника за няколко часа, след което се разбива с миксер на пухкав крем с който се декорира тортата.











Коментари

Популярни публикации от този блог

Пресечено(домати с аспирин)

Това е рецепта от моето детство, типична за Врачанско и околностите.В нея няма нищо сложно, единствените точни пропорции са броят на аспирините, но има няколко тънкости при приготвянето. важно условие е доматите да са добре узрели, но не меки. приготвя се към края на лятото, след като преминат големите жеги. доматите трябва да са студени, ето защо аз ги бера от вечерта и през нощта ги оставям на студено. приготвя се рано сутринта преди да е станало горещо и веднага се прибира в мазето. Необходими продукти: добре узрели домати чушки(най-добре бяла капия) сол магданоз аспирин олио за запечатване на бутилките В моят случай доматите са една кофа, чушките около килограм почистени и една голяма връзка магданоз.Доматите се обелват и се нарязват на дребни кубчета, чушките също се режат на кубчета.Магданозът се наситнява.Всичко се смесва добре и се овкусява със сол.Готовата смес се измерва точно и на всеки литър се слагат три аспирина.Аз отделям малко от течността и...

Просеник със сирене

 Просеникът е още едно от нещата, които ми навяват спомени за детството, кухнята на баба и безгрижният живот. Така и не записах нейната рецепта, но след години свекърва ми сподели с мен своята рецепта за просеник със сирене, който на вкус и вид е същият като бабиният. Необходими продукти: 1ч.ч. =240 мл. 1 кофичка кисело мляко (400 мл.) 2 яйца 4 с.л. олио 1 ч.л. сода 2 ч.л. сол 1 ч.ч. натрошено сирене 1 ч.ч. бяло брашно 1 1/2 ч.ч. царевичен грис за качамак(или царевично брашно) 3 с.л. олио за намазване на тавата Включваме фурната да се загрява на 220 градуса. В купа разбиваме с вилица яйцата, млякото с угасената в него сода, олиото и солта.Добавяме сиренето и брашното и разбъркваме добре.Сипваме в тавата 3 с.л. олио, намасляваме добре и слагаме тавата в горещата фурна за 3-4 минути да се напече добре.Изваждаме и изсипваме сместа, печем 20-25 минути, докато се зачерви добре.

Роле от свинска кожа и контрафиле

  Следващата рецепта не се препоръчва за вегетарианци, вегани, защитници на животни и хора със слаби сърца.Прасенцето чиято кожа е използвана в рецептата загуби живота си по хуманен начин, а ние ще отдадем дължимото му, като го изядем с удоволствие.   Първото и най-важно условие, за да ви се получи ролето е качеството на свинската кожа.Тя трябва да е тънка(другата става само за цървули) и добре почистена(епилирана) НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ свинска кожа свинско контрафиле 1 стрък праз зелев сок сол пушен червен пипер черен пипер, млян и на зърна чесън на прах бахар на зърна сол   Кожата се нарязва на правоъгълници, а контрафилето на много тънки резени.Бялата част на праза се нарязва на дребно.   Върху всяко парче кожа се слага от контрафилето натрито със сол, черен пипер, чесън на прах и пушен червен пипер. Отгоре се слага малко праз. Завива се на стегнато руло и се завързва здраво с конец.   Така оформените р...