Торта "Шоколадово изкушение"
Необходими продукти:
1 ч.ч.-240 мл.
За блата:
- 4 яйца на стайна температура
- 2 ч.ч. захар
- 1/2 ч.ч. олио
- 1 1/2 ч.ч. брашно
- 1/2 ч.ч. какао
- 250 мл гореща вода
- 1 бакпулвер
- 2 ванилии
Бял крем:
- 200 грама крема сирене или маскарпоне
- 1 ч.ч. пудра захар
- 200 грама разтопен бял шоколад
- 150 мл. сладкарска сметана
Шоколадов ганаш:
- 350 мл.сладкарска сметана
- 200 гр. натурален шоколад
За декорация
2 кутии шоколадови пръстчета на Милка
4 яйца и 2 ч.ч захар се разбиват до побеляване, на тънка струйка се добавя
½ ч.ч. олио.Добавят се на три пъти 1 ½ ч.ч. брашно и ½ ч.ч. какао, 1 бакпулвер
и 2 ванилии като се бърка със шпатула само в една посока.Накрая на тънка
струйка като се разбива с миксера на ниска скорост се добавят 250 мл. гореща вода.
Сместа се изсипва в кръгла форма за торта с диаметър 23 см. и се пече около 40-45 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.След като блата се опече, фурната се изключва, вратичката на фурната се отваря леко и се оставя вътре още 5 минути, след което се изважда върху решетка и се оставя да се охлади напълно.
След като се охлади се разрязва с дълъг и остър нож на три.
За белия крем за пълнеж на тортата разбиваме сиренето със пудрата захар, сметаната и разтопеният шоколад на пухкав крем. Блатовете се напояват със захарен сироп и се сглобяват с крема.
Шоколадовият ганаш се приготвя, като в тенджерка с дебело дъно, или на водна баня сметаната и натрошеният шоколад се разтопяват до пълно хомогенизиране, като се внимава сметаната да не заври.
Ганаша се оставя да се охлади добре в хладилника за няколко часа, след което се разбива с миксер на пухкав крем с който се декорира тортата.
Коментари
Публикуване на коментар