Просеникът е още едно от нещата, които ми навяват спомени за детството, кухнята на баба и безгрижният живот. Така и не записах нейната рецепта, но след години свекърва ми сподели с мен своята рецепта за просеник със сирене, който на вкус и вид е същият като бабиният.    Необходими продукти:     1ч.ч. =240 мл.    1 кофичка кисело мляко (400 мл.)  2 яйца  4 с.л. олио  1 ч.л. сода  2 ч.л. сол  1 ч.ч. натрошено сирене  1 ч.ч. бяло брашно  1 1/2 ч.ч. царевичен грис за качамак(или царевично брашно)  3 с.л. олио за намазване на тавата    Включваме фурната да се загрява на 220 градуса.    В купа разбиваме с вилица яйцата, млякото с угасената в него сода, олиото и солта.Добавяме сиренето и брашното и разбъркваме добре.Сипваме в тавата 3 с.л. олио, намасляваме добре и слагаме тавата в горещата фурна за 3-4 минути да се напече добре.Изваждаме и изсипваме сместа, печем 20-25 минути, докато се зачерви добре.  
 
 
Коментари
Публикуване на коментар