маслен пай с конфитюр



 Вчера щерката ми отправи въпроса: -Мамо ти можеш ли да правиш пай ?
И ето днес ви представям резултата от положителният ми отговор.Получи се страхотен маслен сладкиш, който не блести с външност, но пък за сметка на това е много вкусен.В нашият случай конфитюрът е от боровинки, но мисля другият път да пробвам със сливов.

Необходими продукти:

500 гр. брашно
1 ч.ч. захар
125 гр.масло
2 яйца
6 с.л. студена вода
1 ванилия
1 бакпулвер
щипка сол
1 бурканче конфитюр по избор
1 с.л мед разтопен с 1с.л. прясно мляко за глазиране.


 В купа смесвам брашното, захарта, бакпулвера и ванилията.Добавям нарязаното на бучки студено масло и претривам с пръсти докато сместа стане като пясък и маслото се раздроби добре.Прибавям яйцата и водата и омесвам на топка, ако се рони прекалено много и не може да го съберете на топка добавете няколко капки вода.Прибирам тестото увито в плик в хладилника за 30 минути.




  2/3 от тестото се разстилам на дъното на тавата или формата за пай, надупчвам го с вилица на няколко место и покривам с едно бурканче конфитюр.От останалото тесто се оформя решетката и декорацията.Паят намазвам с разтопеният мед и мляко и пека около 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.



Коментари

Популярни публикации