Гевречетата на баба



Кръстих тази рецепта така, защото я знам от бабата на мъжа ми, която цял живот е била готвачка, през по-голяма част от времето в детска млечна кухня. Въпреки, че се пържат тези гевречета не са мазни, като казанлъшките понички, а са меки и пръхкави, а поръсени с пудра захар се топят в устата и са идеални за сутрешна или следобедна закуска на малки и големи.

Необходими продукти:

-200 мл.кисело мляко
-3 яйца
-50 гр.масло или хубава свинска мас
-2 с.л. с връх захар
-1/2 ч.л. сода за хляб
-1 ванилия
-около 500-550 грама брашно
-олио за пържене
-пудра захар за поръсване

В купа разбиваме маслото, захарта, яйцата и ванилията, добавяме млякото с угасената в него сода.След това постепенно добавяме брашното, и замесваме меко, нелепнещо тесто.


Оставяме го да почине 20-30 минути и после го разточване върху набрашнен плот на кора с дебелина 0.5 см. изрязваме кръгчета, правим отвор по средата и пържим от двете страни в добре сгорещено олио до порозовяване.








Готовите гевречета изваждаме върху домакинска хартия и след като изстинат леко, поръсваме обилно с пудра захар.






Коментари

Популярни публикации