Пропускане към основното съдържание

Вафлена торта




  Ровейки се из нета съм срещала доста рецепти за торта с вафлени кори, но в наше "село" досега не бях намирала такива в магазините.Вчера обаче пазарувайки в кварталният магазин погледа ми се спря на тях, явно имат обновяване на асортимента и веднага реших да си купя един пакет.По спомени се сетих, че в повечето кремове за такива торти присъстваше и халва и масло, та си набавих и тези продукти.Прибрах се доволна и твърдо решена да пристъпя към правенето на торта, но след бърза справка с Гугъл се оказа, че в повечето рецепти за крем за вафлена торта присъства солидно количество шоколад, който в моят случай липсваше.За това пристъпих към любимата ми импровизация и ето какво се получи в крайна сметка :)

Необходими продукти:

1 пакет вафлени кори-8 броя


800 мл. прясно мляко

250 гр. халва 

5 с.л. захар
1 с.л. какао
1 нишесте ванилия
70 гр. краве масло

Слагаме 700 мл. мляко на котлона, прибавяме захарта, какаото и натрошената халва и бъркаме непрекъснато докато заври.Прибавяме на тънка струйка и при непрекъснато бъркане разтвореното в 100 мл.студено мляко нишесте.След като свалим крема от котлона прибавяме маслото на части и бъркаме постоянно до пълното му усвояване.
Сглобяваме тортата, като редуваме корите и крема, последната кора нарязах на триъгълници и ползвах за декорация.Тортата трябва да отлежи минимум 2 часа в хладилника.
Да ви е сладко.



Коментари

  1. Готова е вече и чака да "узрее" в хладилника.Позволих си обаче и аз да се отклоня леко, слагайки орехи между всеки блат и малко повече какао.
    Благодаря за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
  2. От къде да си закупя вафлените кори

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Пресечено(домати с аспирин)

Това е рецепта от моето детство, типична за Врачанско и околностите.В нея няма нищо сложно, единствените точни пропорции са броят на аспирините, но има няколко тънкости при приготвянето. важно условие е доматите да са добре узрели, но не меки. приготвя се към края на лятото, след като преминат големите жеги. доматите трябва да са студени, ето защо аз ги бера от вечерта и през нощта ги оставям на студено. приготвя се рано сутринта преди да е станало горещо и веднага се прибира в мазето. Необходими продукти: добре узрели домати чушки(най-добре бяла капия) сол магданоз аспирин олио за запечатване на бутилките В моят случай доматите са една кофа, чушките около килограм почистени и една голяма връзка магданоз.Доматите се обелват и се нарязват на дребни кубчета, чушките също се режат на кубчета.Магданозът се наситнява.Всичко се смесва добре и се овкусява със сол.Готовата смес се измерва точно и на всеки литър се слагат три аспирина.Аз отделям малко от течността и...

Просеник със сирене

 Просеникът е още едно от нещата, които ми навяват спомени за детството, кухнята на баба и безгрижният живот. Така и не записах нейната рецепта, но след години свекърва ми сподели с мен своята рецепта за просеник със сирене, който на вкус и вид е същият като бабиният. Необходими продукти: 1ч.ч. =240 мл. 1 кофичка кисело мляко (400 мл.) 2 яйца 4 с.л. олио 1 ч.л. сода 2 ч.л. сол 1 ч.ч. натрошено сирене 1 ч.ч. бяло брашно 1 1/2 ч.ч. царевичен грис за качамак(или царевично брашно) 3 с.л. олио за намазване на тавата Включваме фурната да се загрява на 220 градуса. В купа разбиваме с вилица яйцата, млякото с угасената в него сода, олиото и солта.Добавяме сиренето и брашното и разбъркваме добре.Сипваме в тавата 3 с.л. олио, намасляваме добре и слагаме тавата в горещата фурна за 3-4 минути да се напече добре.Изваждаме и изсипваме сместа, печем 20-25 минути, докато се зачерви добре.

Сладко от смокини на фурна

  Есента е в разгара си, изпълнена с цветове и аромати.Обожавам този сезон, не само заради красотата му, а и заради това, че берем плодовете на труда ни в градината през лятото.Тази година двете ни смокини се отблагодариха за грижите с обилен плод, и той се превърна в невероятно ароматно сладко.Винаги, когато опитам сладко от смокини се сещам за една страхотна песен на Васил Найденов.  Този път обаче поради малкото време и многото задачи реших, че вместо да се въртя около котлона няколко часа, ще го изпека на фурна, така имах време да свърша и нещо друго междувременно.В моя случай, приготвих  Домашен бульон на кубчета  за зимата. Моите смокини бяха 8 кг. и ги пекох в две отделни тави, но в рецептата ще напиша пропорциите за 4 кг. като най общо пропорцията ми за сладка е на 1 кг. плод 500 гр.захар. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 4 кг. добре узрели, но не прекалено меки смокини 2 кг. захар 10 гр.(1 пакетче) лимонена киселина Смокините се из...