Задушен заек



Задушен заек звучи някак зловещо, особено за веганите, но ние не сме от тях и заешкото присъства редовно в менюто ни.Предпочитам заешкото пред пилешкото, защото зайчетата са чисти животни-хапват само зърно и сено.А пък и ние имаме възможност да си купуваме домашни, което е още по-добре.

Необходими продукти:

  • 1/2 заек нарязан на порции.
  • 6-7 глави едър арпаджик, или дребен кромид лук.
  • 2 моркова.
  • 6-7 пресни печурки.
  • 4-5 глави дребен чесън
  • 10-на дребни картофа или 4-5 големи.
  • 2 с.л. доматен концентрат
  • 1 ч.ч. червено вино
  • 1 с.л. червен пипер.
  • сол
  • 2-3 стръка пресна мащерка.
  • черен пипер и бахар на зърна
  • олио.

 В дълбока тенджера с дебело дъно се сипва олио и се запържва заешкото месо, докато се зачерви.Месото се изважда и се слагат целите глави лук, чесън, морковите и гъбите нарязани на филийки.След, като се запържат зеленчуците се добавя червеният пипер, запържва се за 1-2 минути и се сипва виното.Посолява се, добавят се 10-на зърна черен пипер, 4-5 зърна бахар и стръкчетата мащерка.Връща се месото в тенджерата, долива се вода да го покрие и се оставя да къкри на тих огън.Малко преди месото да е готово се добавят картофите, ако са дребни-цели, ако са по големи, нарязани на едри парчета.Когато картофите са почти готови, се добавя доматеният концентрат размит в малко вода и се оставя да поври още 5-6 минути.
Консумира се с хубаво розе или червено вино и добра компания.

Да ви е сладко!!!




Коментари

Популярни публикации