Баница с печени олби


Днес ще ви представя още една рецепта, която свързвам с детството и безгрижните лета на село при баба.Тя сама си приготвяше олбите(корите), разточваше ги и после ги печеше върху печката.Готовите кори увиваше в чиста памучна покривка и съхраняваше на хладно и сухо.Баницата с такива кори има различен вкус от всички други видове, а ароматът на двойно печените олби е неповторим.Естествено, като дете не съм и мислила да запомня рецептата за баницата на баба, но тук на помощ дойде свекървата, която прави абсолютно същата, и ето, че рецептата ще бъде записана и запазена.Сега вече е трудно корите да си ги приготвям сама поради липсата на печка на дърва, но пък в магазина продават прекрасни, ръчно разточени и изпечени олби.

Необходими продукти:

  • 1 пакет печени кори 
  • 8 яйца
  • 400 гр. сирене
  • олио
  • 50 гр. краве масло
  • 1 ч.л. сода за хляб
В тава малко по-голяма от корите сипваме 600-700 мл. вода с разтворена в нея сода за хляб.В нея се потапя всяка кора за кратко и от двете страни.

Разбиваме яйцата с миксер.В тавата в която ще печем баницата редуваме кора,потопена за кратко във водата, 1-2 с.л. олио или разтопено масло, разбити яйца и натрошено сирене докато ни свършат корите.

Върху най-горната кора слагаме само яйца и няколко парченца краве масло.

Самата тава не мажа предварително с олио, защото после има един пиниз за изстиването на баницата и ако тавата е намазана с олио, рискуваме да стане фал.
Баницата се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна около 30 минути.Тук идва ред на пиниза, който научих от моята свекърва.Готовата баница се обръща с тавата да виси върху две чашки или панички поставени от двете страни на ръбовете на тавата, и се оставя да изстине.

Това обръщане изисква опит, но след 2-3 несполучливи от моя страна успях да се науча, как става.Целта е баницата да остане пухкава, но и без да я обръщата пак е мека, пухкава и изключително вкусна.



Ами това е!
Да ви е сладко!!!



Коментари

Популярни публикации