Солена корона




Солената корона е любима у дома, но напоследък я бях позабравила.Вчера домочадието единодушно гласува новата печка да бъде изпробвана именно с една Корона.Рецептата я видях преди години във форума на Bg-mamma, тогава беше особено актуална под името солената корона на Котка.Ето и линк към рецептата ЦЪК.

Необходими продукти:
  • 350 мл. прясно мляко
  • 3 с.л. кисело мляко
  • 60 гр. краве масло
  • 1 пакетче суха мая или 1/2 кубче прясна
  • 1 с.л. сол
  • 1 с.л. захар
  • 600-650 гр.брашно
  • 200 гр. крема сирене
  • 150 гр. шунка
  • 100 гр. кашкавал
  • 1 яйце

Маята се разтваря със захарта в млякото и се оставя да шупне.В брашното се прави кладенче, добавя се солта, киселото мляко, разтопеното масло и прясното мляко с маята и се замесва гладко и меко тесто.Оставя се да втаса, докато удвои обема си.Втасалото тесто се разточва върху набрашнена 
повърхност на правоъгълна кора.

Кората се намазва с крема сиренето, наръсва се нарязаната на кубчета шунка и настърганият кашкавал.

Навива се на руло и се разрязва по дължина на две части, които се усукват и се оформя короната.


Оставам я да втаса още 15-20 минути, намазвам с разбито яйце и слагам в студена фурна включена на горен и долен реотан и на 180 градуса.

Пече се около час, но всичко си зависи от фурната, ако започне да се препича отгоре може да сложите парче алуминиево фолио, което да махнете последните 10 минути.Препоръчвам да се охлади върху решетка, преди да се разчупи, защото тестото е много нежно, меко и маслено и може да се вдлети, ако се разчупи топла.


Ами това е :)
Да ви е сладко!!

Коментари

Популярни публикации