Едросмляна лютеница


 Още една рецепта, която ме връща направо в детството. 
 Едно време нямаше нищо по-вкусно от филия намазана с домашна лютеница и поръсена със сирене, хапната набързо между игрите.Сега е мой ред да създам приятни спомени у децата ми и един ден да си спомнят вкусът на мамината лютеница.

Доматеното пюре за нея приготвих по-рано, тъй като тази година имахме страхотна реколта домати, а още нямаше червени чушки на пазара и в градината.
За целта доматите се смилат с машинка за домати, която отделя люспите и семките.Аз ползвам блендера, но после го прецеждам през гевгир, за да отстраня останалите семки и люспи.Доматеният сок изварявам докато се сгъсти и бъркалката започне да оставя следа по дъното на тавата.

Така приготвеното доматено пюре съхранявам в пластмасови туби от минерална вода във фризера, докато дойде време за правенето на лютеници.Естествено може да ползвате и готово доматено пюре от буркан, но вкусът ще е малко по-различен.

Необходими продукти:
  • 5 литра домашно доматено пюре(или 5 буркана купешко)
  • 7 кг. червени чушки
  • 1 ч.ч. захар
  • 3-4 с.л. сол
  • 400 мл. олио

Почистените от семки чушки се изпичат и обелват, след което се смилат с машинка за месо.В дълбока тава или каравана се смесват доматеното пюре, смлените чушки, захарта и солта.



Слага се на умерен огън и започва да се бърка непрекъснато.Като заври към сместа на тънка струйка, бавно и при непрекъснато бъркане се прибавя олиото което предварително силно сгорещено.И сега идва веселата част :) бъркане до откат. 



Вари се докато бъркалката започне да оставя следа по дъното, като се внимава да не загори и да не се изгорите.След, като е готова се насипва в буркани и се стерилизира за 20 минути.



Ами това е :) 

Да ви е сладко!!!

Коментари

Популярни публикации