Фино смляна домашна лютеница

 

След, като онзи ден прекарах 12 часа в приготвянето на любимата на децата едросмляна лютеница, след ден почивка отново съм пред печката.Този път ми отне само 6 часа да приготвя другата любима лютеница.Сигурно след края на отпуската няма да искам да помириша чушки и домати, но пък, като са се родили толкова много, трябва да се оползотворят някак си.


Необходими продукти за 1 доза
(26 бурканчета от 314 гр.)

  • 5 литра домашно доматено пюре
  • 7 кг.червени месести чушки
  • 1 кг.моркови
  • 0.5 кг. лук
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 5 с.л. сол
  • 1 с.л. кимион
  • 1 с.л чесън на прах
  • 2 с.л. червен пипер
  • 10 зърна бахар
  • 20 зърна черен пипер
Домашното доматено пюре го приготвям предварително, тъй като бумът на доматите в градината ми е доста преди чушките да узреят.За целта доматите се смилат с машинка за домати, която отделя люспите и семките.Аз ползвам блендера, но после го прецеждам през гевгир, за да отстраня останалите семки и люспи.Доматеният сок изварявам докато се сгъсти и бъркалката започне да оставя следа по дъното на тавата.

Така приготвеното доматено пюре съхранявам в пластмасови туби от минерална вода във фризера, докато дойде време за правенето на лютеници.Естествено може да ползвате и готово доматено пюре от буркан, но вкусът ще е малко по-различен.
 В дълбока тенджера слагам да се варят морковите нарязани на големи парчета и лукът разрязан на две.Завързани в марля пускам и бахара и черният пипер.Варя до омекване на морковите.През това време почиствам и измивам чушките и ги разрязвам на четири.След като морковите и лука се сварят ги изваждам с решетъчна лъжица и в същата вода слагам чушките да врят за 10 минути.Ако тенджерата ви не е достатъчно дълбока, може да ги варите на части.
Сварените чушки смилам в блендера на пюре, като на една кана добавям и по 1/2 чаша от водата в, която са врели.След това претривам пюрето през цедка, за да не останат никакви люспи.


По същият начин процедирам и с морковите и лука, но тях не ги минавам през цедка, а само на пюре в блендера.Когато пюрето от чушки и от моркови е готово, в дълбока тенджера или каравана ги смесвам с доматеното пюре и започвам да варя на тих огън, като бъркам да не загори.

След, като започне да се сгъстява, загрявам олиото и на порции при непрекъснато бъркане го добавям.Добавям и захарта и солта.В паничка отсипвам от соса и смесвам добре с всички подправки, след което връщам в тенджерата.Лютеницата се вари, докато се сгъсти и бъркалката започне да оставя следа.Насипвам в бурканчета и стерилизирам за 20 минути.




Ами това е!!!
Да ви е сладко!!!


Коментари

  1. Лютеницата е много вкусна. Благодаря за подробната рецепта! Тази година ще направя отново от нея.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации